روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیعکنندهی محصولات کسپرسکی در ایران)؛ ما روی 10 هزار نفر نظرسنجی انجام دادیم و پی بردیم بسیاری هنوز به افسانههای دیجیتالی باور دارند. برای مثال، فکر میکنند وصل شدن به هر وایفای عمومی کاملاً امن است و اسمارتفونها پیشفرض هر حرکت آنها را ردیابی میکنند. اما واقعیت چیست؟ بیایید برخی از این افسانهها را تست کنیم.
افسانه شماره 1: چتباتها را سخت میشود از انسانها تشخیص داد
تقریباً نیمی از پاسخدهندگان (47 درصد) چنین فکر میکنند. در نگاه اول شاید واقعاً تشخیص چت هوش مصنوعی با چت انسانی کار سختی باشد؛ باتوجه به این حقیقت که اکنون باتها تستهای تورینگ را از بحر هستند. با این وجود، امکان دارد بشود آنها را تمیز داد. ما به یک چتبات مراجعه کردیم تا چگونی آن را بفهمیم. زود باش هوش مصنوعی، به ما بگو چطور میشود نقابت را برداشت!
- سبک چت. رباتها معمولاً سبکهای ارتباطی رسمی یا مکانیکی دارند، در حالیکه انسانها ممکن است از اصطلاحات محاورهای، اصطلاحات و زبان رساتر استفاده کنند.
- سرعت پاسخگویی رباتها اغلب خیلی سریع و پیوسته پاسخ میدهند، در حالیکه انسانها ممکن است مدتی طول بکشد تا پاسخ دهند زیرا باید در پاسخ خود فکر کنند.
- موضوعات محدود رباتها ممکن است دانش محدودی داشته باشند و در درک زمینه یا نکات ظریف یک مکالمه به روشی که یک انسان انجام میدهد شکست بخورند.
افسانه شماره 2: اسمارتفونم حرکاتم را ردیابی میکند
دو سوم (67 درصد) پاسخدهندگان مطمئند که اسمارتفونشان موقعیت مکانی آنها را دائم ردیابی میکند. بسیارخوب، قانونی خلاف این نظر وجود ندارد. در بیشتر مواقع چنین ردیابیای، داوطلبانه است. کاربران اغلب خودشان به اپها مجوز میدهند؛ این مجوزها راه باز میکنند تا دادهها به دست توسعهدهندگان اپ برسند- دستکم برای مقاصد بازاریابی اما احتمالاً نظارت واقعی هم صورت میگیرد (البته احتمالش خیلی کم است). و بیایید جاسوسافزارها را هم فراموش نکنیم: این برنامههای شرور که خودشان را جای اپهای قانونی میزنند در حقیقت تماسهای شما را ردیابی کرده، پیامهایتان را میخوانند و گاهی کارهایی که میکنید نیز رصد میکنند. شرارتشان از این جهت ست که هر یک از 67 درصد پاسخدهنده مطمئند روی دستگاه خود جاسوسافزار ندارند. و همه آنچه نیاز است، نصب یک راهکار محافظتی مطمئن است. یقیناً اگر فرد مشهوری باشید میتوانید از لایفهک سارا کانر در ترمیناتور استفاده کنید- او تا آنجا پیش رفت که گوشی خود را در یک کیسه تراشه حمل کرد تا سیگنالهای GPS، Wi-Fi و بلوتوث را مسدود کند. اما تراشهها این روزها دیگر مانند سابق نیستند.
افسانه شماره 3: حالت هواپیما جلوی نظارت را میگیرد
غافلگیر شدید؟ حدود 28 درصد از پاسخدهندگان گوشی خود را موقع مکالمه رو در رو خاموش میکنند یا به حالت هواپیما در میآورند. افزون بر این، 26 درصد این کار را هر وقت در مکان عمومی هستند انجام میدهند. باور کنید: این متود ضد جاسوسی اثری ندارد و دلیلش:
تروجانهایی وجود دارند که میتوانند صدای محیط را ضبط کنند - حتی اگر تلفن هوشمند آلوده به اینترنت دسترسی نداشته باشد. و به محض خاموش کردن حالت هواپیما، بدافزار بلافاصله داده های جمع آوری شده را به سرور مهاجمان منتقل میکند. به عنوان مثال، تروجان مورد استفاده در عملیات Triangulation، این قابلیت را داشت. راه بسیار مؤثرتر برای محافظت در برابر جاسوسی سایبری نصب یک راهکار امنیتی اختصاصی است. و حالت هواپیما را برای پرواز رها کنید.
افسانه شماره 4: وایفای عمومی، امن است
دستکم 39 درصد از پاسخدهندگان به طور جهانی چنین فکر میکنند- به نظر میرسد آنها همانهایی بودند که مقاله ما را در مورد هاتاسپاتهای عمومی در پاریس نخواندند. در ماه جولای در آستانه المپیک ما امنیت 25 هزار هاتاسپات منحصر به فرد وایفای را در پایتخت فرانسه تحلیل نموده و دریافتیم یک چهارم آنها تماماً ناامن هستند. بسیاری توسط پروتکلهای امنیتی از رده خارج محافظت میشدند. بنابراین از اتصال به Wi-Fi عمومی خودداری کنید، مگر اینکه کاملاً مجبور باشید، در این صورت:
- چیزی را آنلاین نخرید
- بدون احراز هویت دو مرحلهای به حسابهای شخصی وارد نشوید.
- VPN قابل اعتماد را در دستگاه های خود و همچنین فایروال روی لپ تاپ خود فعال کنید.
- اشتراکگذاری فایل و AirDrop را در دستگاههای خود غیرفعال کنید.
افسانه شماره 5: حرکاتم در حالت ناشناس، شناسایی نمیشود و نامرئی هستم
از هر ده نفر چهار نفر موافق هستند. ما جزو شش نفر از ده نفر دیگر هستیم که میدانند حالت ناشناس گشت و گذار و وبگردی شما را کاملا خصوصی نمیکند. مطمئناً، سابقه مرور شما را ذخیره نمیکند، اطلاعات وارد شده در سایتهای بازدید شده را به خاطر نمیآورد، و دادهها را در حافظه پنهان مرورگر ذخیره نمیکند – به عبارت دیگر، حالت ناشناس هیچ اثری از مرور در دستگاه شما باقی نمیگذارد. اما آدرس IP شما را مخفی نمی کند، بنابراین شخصی میتواند در صورت تمایل موقعیت مکانی شما را برطرف کند. همچنین در صورت ورود به سایتی، امکان افشای هویت شما وجود دارد. مرور ناشناس برای زمانی که میخواهید کمترین اثری را در دستگاه خود باقی بگذارید، عالی است. به عنوان مثال، هنگام جستجوی هدیه برای خانواده - به خصوص اگر همه از یک رایانه و مرورگر استفاده میکنید. به این ترتیب، مرورگر اقدامات شما را به خاطر نمی آورد یا با تبلیغات متنی نابهنگام شگفتی را از بین نمیبرد.
فهرست افسانهها بلند بالاتر از اینهاست که تمام شود!
یکی از مأموریتهای کسپرسکی –خصوصاً وبلاگ روزانه ما- تبشیر فناوری است. ما همهچیز را به شما در مورد فناوریها و تهدیدهای تازه میگوییم، پیچیدهترین اسکمها را برملا میکنیم و نهایت تلاشمان را میکنیم تا در را به روی افسانهها، موهومات و خرافههای جهان دیجیتال ببندیم. اما محتواهای این مقاله فقط بخش بسیار کوچکی است از فهرست طویل افسانهها؛ انگار که نوک یک کوه یخی باشد. گبا به اشتراک گذاشتن این پست با خانواده و دوستان به ما کمک کنید همه آنها را نابود کنیم - به خصوص اگر آنها تازه شروع به ساختن آیندهای امن سایبری برای خود کرداند.
کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.