روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیعکنندهی محصولات کسپرسکی در ایران)؛ مقالات قبلی مرتبط با فصل درس و مدرسه بیشتر نحوه محافظت از دستگاههای فرزندان شما را پوشش داده و توضیح میدادند مبحث امنیت سایبری در مدرسه چقدر میتواند اهمیت داشته باشد. امروز اما در این مقاله قصد داریم در مورد اپهای حیاتی و اغلب حذفنشدنی که در آموزش مدرن از آنها استفاده میشود صحبت کنیم. منظورمان دفترچه یادداشتهای الکترونیک، کلاسهای مجازی و کنفرانس ویدیویی برای یادگیری آنلاین است که همگی ناامن هستند. با ما همراه بمانید.
دفترچه یادداشتهای الکترونیک
دفترچه یادداشتهای الکترونیک و وبسایتهای کلاس مجازی این روزها برای کمک به اداره فرآیند آموزشی استفاده میشوند. مربیان از آنها برای اشتراکگذاری برنامههای درسی، تکالیف و اعلانیهها استفاده میکنند. و والدین میتوانند نمرات فرزندان خود را مشاهده کرده و یا حتی با معلمین چت کنند. مشکل اصلی چنین اپهای وبی اما محافظت استاندارد از دادههای شخصیای است که ارائه میشود. در سال 2020، دادستان کل ایالت نیومکزیکو حتی علیه Google Classroom طرح دعوی تنظیم کرد و اشاره کرد این شرکت داشته دادههای شخصی را از بچهها جمع و از آنها برای مقاصد تجاری استفاده میکرده است. و در سال 2022 وزارت آموزش هلند درست به همان دلایل تعدادی محدودیت برای استفاده از خدمات گوگل در مدارس گذاشت. متأسفانه در بیشتر موارد والدین هیچ نظارتی بر این نداشتند که مدارس کدام خدمات را تصمیم دارند استفاده کنند. Google Classroom اما بدترین سناریو نیست. معضلات این سرویس آشکارا و برای مدت زیادی مورد بررسی قرار گرفت و گوگل مجبور شد مسئله امنیت را جدی گرفته و راهکارهای محافظتی به کار ببندد. سناریوی مشکلساز بعدی دفترچه یادداشتهای الکترونیکی بود که خطمشی انتقال و ذخیره دادههای شخصیشان مبهم بود. والدین قرار بود این مشکل را چطور حل کنند؟ شاید پرسیدن از مدرسه در مورد جزئیات خطمشی حریم خصوصی و دادههای شخصی در خدماتی که نیاز داشتند بهترین راهکار بود. همچنین آنها باید به فرزندان خود یاد میدادند تا جایی که ممکن است روی چنین سایتهایی کمتر دادههای شخصی بگذارند.
کنفرانس ویدیویی
کووید و پاندمی چشم و گوش بسیاری از بچهها را باز کرد: آنها فهمیده بودند که میشود که به مدرسه نرفت! و بعد دیگر درس و تحصیل برایشان جنبهی تفریح گرفت. مثلاً کودک همچنان که داشت با معلمش در یک پنجره چت میکرد، در پنجره دیگر داشت فیلم میدید یا گیم بازی میکرد. چنین یادگیری فقط نگرانی والدین را دوچندان کرده بود. حتی قبل از کووید، خانوادهها مجبور بودند نظارت کنند کودکان چه دانلود میکنند. زیرا تروجانهای بانکی، جاسوسافزارها و باجافزارها همیشه خود را زیر پوشش اپهای قانونی قرار نمایش میدادند (حتی در گوگلپلی و سایر فروشگاههای رسمی دیگر) اما دست کم در مدرسه آنها کمتر در معرض چنین تهدیدهایی بودند چون کارکرد اینترنت معمولاً بخشی از یادگیری داخل کلاس نبود. با این وجود، با پیشرفت یادگیری از راه دور نه تنها اپهای بیشتری به تبلت بچهها راه پیدا کردند (چیزی که لرزه به اندام والدین میانداخت) بلکه به قصد درس خواندن، اینترنت نامحدود در اختیار آنها قرار میگرفت. و گرچه قرنطینه خیلی وقت است تمام شده اما بسیاری از مدارس همچنان برای برخی کلاسها روش آموزش از راه دور را انتخاب میکنند. در این میان اپهای چون زوم، تیمز و سایر پلتفرمهای ویدیو کنفرانس هم در برابر حملات آسیبپذیرند. بارزترین پیامد چنین حملاتی –مثل قبل- نشت داده شخصی است اما میتواند بدتر هم باشد: اگر طرفسوم مخربی به کلاس مجازی دسترسی پیدا کند ممکن است ویدیوهایی کاملاً نامناسب برای کودک را نمایش دهد. و حتی اگر والدین در میزبانی امن چتهای ویدیویی مسلط باشند، بعید است که بتوانند بر انتخاب ابزار مدرسه تأثیر بگذارند. اینجاست که باید از مدرسه برای انتخاب برنامه ناامن توضیح خواست. مشخصاً فرزند شما باید بلد باشد موقعی که ضرورتی نیست، میکروفون و دوربین را خاموش کند و نیز به طور پیشفرض بکگراند را تار کرده و اشتراک نمایشگر را نیز غیرفعال نماید. و البته فرزند شما نباید هرگز از غریبهها دعوت ویدیو چت قبول کند یا اگر ناخواسته وارد کنفرانس ویدیویی میشوند او نباید با آنها ارتباط بگیرد. هر دستگاهی که فرزند شما استفاده میکند باید به راهکار امنیتی مطمئنی مجهز باشد؛ راهکاری که در برابر ویروسها و نشت دادههای شخصی روی کامپیوترها و دستگاههای موبایل محافظت کرده و حریم خصوصی فرزند شما را امن و عاری از شر نگه میدارد. به یاد داشته باشید که با عضویت سالانه رایگان Kaspersky Safe Kids به عنوان بخشی از کسپرسکی پریمیوم افزون بر محافظت کامل برای همه دستگاههایتان، کنترل والدین قویای نیز روی فعالیت آنلاین کودک خود و نیز لوکیشن آفلاین او دریافت میکنید.
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.