روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیعکنندهی محصولات کسپرسکی در ایران)؛ اگر از والدین و فرزندان بپرسید روزهای مورد علاقهشان در سال کدام است ممکن است پاسخهای متفاوتی بگیرید: برای بچهها معمولاً آخرین روزهای سال تحصیلیشان و شروع تابستان و آزادی بهترین روزها هستند و برای خانوادهها این روزها ترسناکترین روزها هستند: حالا دیگر باید نقش سرگرمکننده، پرستار، آشپز و هزار نقش دیگر را ایفا کنند و اینها همه نقشهایی هستند مضاف بر وظایف همیشگیشان در کل روز و کاری که در سال بابتش پول میگیرند. پدر و مادرها عاشق روز اول مدرسه هستند. در این مقاله قرار است به توصیههای امنیتی مخصوص فصل مدرسه –که چیزی بدان نمانده است- بپردازیم.
نزاکت آنلاین
بیایید با حقیقت روبرو شویم: بچههای ما دارند جهانی را زیست میکنند که برای ما قدیمیترها غیرقابلتصور بود (یکجورهایی شبیه به فیلمهای علمیتخیلی است). برای کسی که در دهه 40 زندگیاش است، شاید کامپیوترها را فقط با آن پشتهای قطور در خانه دیده بود و اینترنت هم دایال آپ بود. همچنان که فناوری داشت پیشرفت میکرد، ما نیز رشد کردیم. اما بچههای امروزی از اول آنلاین بودند و اصلاً وقتی پایشان به این جهان باز شد، جهان سایبری همراهشان بود (درست مانند همزاد). آنها گویی به طور بومی دیجیتالیاند. شاید برای سنبالاترها عکس گذاشتن از چیزی هنوز هم نیمهفخرفروشی حساب شود اما بچههای الان اینترنت و دستگاه دیجیتال برایشان حکم بحش جداناشدنی از زندگیشان است. حتی این رشته اتصال تا کلاس درس امتداد پیدا میکند. و حالا با شروع فصل مدرسه خوب است به فرزندان خود یادآوری کنیم که مکالمات آنلاین شبیه به مکالماتی است که رو در رو اتفاق میافتد هرچند از پشت اسکرین کامپیوتر. شاید همه بدانیم اینها تفاوتهایی با هم دارند –بچهها باهوشاند و خودشان کمکم این را یاد خواهند گرفت- اما مهم است بدانند عواقب امورشان در جهان آنلاین چیست (عواقب جهان آنلاین درست با عواقب جهان واقعی برابری میکند). پس این یعنی انسان چه در جهان دیجیتال و چه در جهان واقعی باید نزاکت را رعایت کرده و اخلاقمند باشد.
دستگاهها: چه وقت ازشان استفاده کنیم و چه وقت استفاده نکنیم؟
ما دستگاه موبایل خریدن را برای فرزندانمان به عقب میانداختیم و فکر میکردیم بهترین موقعاش دوران راهنمایی یا دبیرستان است چون آن زمان بزرگتر شده بودند و برایشان مناسبتر بود. گوشی برای کودک، نهایت ابزاری است که نیاز دارد: با آن هر لحظه به همهجا وصل میشود. به عنوان والدین افراد مسولیت دارند بین قدرت و مسئولیتپذیری برای کودکان، تعادل ایجاد کنند. باید به آنها آموزش داده شود چه وقت از دستگاه موبایل خود استفاده کرده و چه وقت نکنند. قوانینی وجود دارد که اگر رعایت نشود عواقبی در پی خواهد بود:
کنترل والدین
اگر بچههای ما در مدرسه قوانین دستگاه موبایل را رعایت نکنند احتما دارد گوشیشان مصادره شود. اما همچنین نیاز است در مورد اینکه کارهایی که با گوشی انجام میشود چه چیزهایی خوب است و چه چیزهایی بد اطمینان حاصل شود (از اپها گرفته تا سایتهایی که دیدن میکنند). برای انجام این کار، باید یک سری محدودیتها از سوی خانواده اعمال شود و حالا دیگر نمیشود این کارها را یواشکی انجام داد. باید تا حدی با فرزندان در صلح بود و با آنها عهد کرد و توضیح داد اساساً چرا به این محدودیتها نیاز دارند. برخی والدین پسورد بچهها را میدانند و همیشه میتوانند به دستگاه آنها نگاه کنند اما برخی دیگر رویه قابلمدیریتتری را پیش گرفته و با فرزندان خود در این خصوص در میان میگذارند. در این مورد، استفاده از Google Family و Kaspersky Safe Kids عالی است. هر یک از دو محصول گزینههایی را ارائه میدهند که شاید به تنهایی نتوانند آن حس راحتی مد نظر را ایجاد کنند. بدینترتیب میشود آمار را بررسی کرد، نظارت کرد که در جهان آنلاین فرزند دارد چه میکند و چرا فرضاً دوست دارد اپ خاصی را نصب کند. میشود با استفاده از دادهها از او پرسید چرا دوست دارد وقتش را صرف برنامهای خاص کند. اگر چنین حس تعاملی ایجاد شود، فرزندان هم قدردانی و مدارا میکنند. اما در عین حال باید به آنها نیز فهماند که اگر شرایط خوب پیش نرود ممکن است دستگاهش را قفل کنیم (پس باید جواب سرراست بدهد!).
وایفای رایگان و ماجراهایش
گرچه میتوان تا حدی به فرزندمان آموزش داد چطور باید در محیط آنلاین فرد خوبی باشد اما هنوز این آموزشها باید ادامه داشته باشد. شاید مهمترینش مربوط به وایفای میشود که عموماً «رایگان» شده و از موبایل حتی سریعتر عمل میکند. پس اینکه آنها بخواهند از وایفای رایگان و عمومی استفاده کنند قابلدرک است. باید روی خطرات پنهان وایفای (تقدیم کردن ایمیل و پسورد دودستی به مجرمان سایبری) و نیز احتمال اینکه مجرمان دارند احتمالاً با دسترسی وایفای دست به کارهای شرورانه میزنند تأکید کرد. گرچه شایع است اینطور فکر کنیم که «آخر چه کسی اطلاعات من را میخواهد؟» یا «برای چه کسی مهم است من دارم در فضای آنلاین چه میکنم؟» هنوز باید به فرزندان خود آموزش دهیم و آن را قطع نکنیم (منابع کسپرسکی میتوانند از این جهات بسیار مفید باشند). صفت «رایگان» همیشه هم مفید نیست خصوصاً اگر حرف تجارت داده در میان باشد! ما باور داریم اگر به کودکانمان بیاموزیم منشاء وایفای رایگان ممکن است مشکوک باشد شاید این دانش بعدها به شبکههای دوستان و همکلاسیها نیز سرایت کرده و در نهایت نسلی که تربیت میشود نسلی آگاه و باهوش و امنتر در فضای آنلاین باشد. فرقی ندارد رویهتان در مورد استفاده کودک از دستگاه موبایل چیست (قضاوت نمیکنیم) اما امید است همیشه دو بحث امنیت و ایمنی را مد نظر قرار دهید.
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.