روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیعکنندهی محصولات کسپرسکی در ایران)؛ سال تحصیلی جدید در راه است و باز هم سر و کلهی دردسر آشنا برای پدر و مادرها پیدا شد: امنیت سایبری کودکان. در این مقاله به این خواهیم پرداخت که چطور میشود از گجتهای فرزندان در برابر تهدیدهای سایبری محافظت کرد. با ما همراه بمانید.
وقتی سال تحصیلی شروع میشود، پدر و مادرها برمیگردند به آن روتین سرسامآور همیشگیشان: صبحهای زود بیدار شدن و بردنشان به مدرسه و کمک به آنها در انجام تکالیف در کل روز. اما کاش روتین تنها همین بود؛ چیز دیگری که آرامش والدین را بر هم میزند وجود فناوریهایی است که نمیگذارد بچهها روی درس خود تمرکز کنند. این فناوریها اغلب قوانین سفت و سخت بهداشت دیجیتال را برهم میزنند. مثل همیشه هم کسانی که باید این موضوع را کنترل کنند، پدر و مادرها هستند.
ژئولوکیشن یا «فرزندانم کجا هستند؟»
قدیم، تنها راهی که میفهمیدند بچه از مدرسه فرار کرده این بود که سر حضور و غیاب دستش را بالا نیاورد اما امروز مادر و پدرها خیلی راحتتر میتوانند مچ فرزندان خود را بگیرند: با استفاده از گجتهای هوشمند میتوانند براحتی آمار آنها را به صورت آنلاین بگیرد. اما ایراد این پیشرفت فناوری افزایش رفتارهای وسواسگونه از سمت والدین است: آنها تمایل دارند از ریز فعالیتهای فرزند خود سر دربیاورند. حتی با مانیتورهای کوچک یا عروسکهای هوشمند هم میشود این ردیابیها را انجام داد. وقتی هم آنها را مدرسه میگذارند آنقدر به آنها ردیابهای پوشیدنی میبندند و ساعت هوشمند و غیره نصب میکنند که فرزند بیگناه حتی نمیتواند از جای خود جُم بخورد. ما در بازار از هر سو توسط گجتها بمباران میشویم و این درحالیست که توسعهدهندگان حتی گاهی فراموش میکنند این دستگاهها میتوانند آسیبپذیری داشته باشند. همچنین بسیاری از این دستگاهها نیز معماریهای غیرمعمولی دارند و این میتواند بدان معنا باشد که شاید برای آنها هیچ آنتیویروسی به کار نیاید یا رابطی وجود نداشته باشد که بشود راهکار امنیتی را رویش سوار کرد.
و این همان چیزی است که هکرها میخواهند: هکرها میتوانند برای سرقت دادههای ارزشمند، به ساعت هوشمند متصل شوند، یک دستگاه پوشیدنی را جاسوسی کرده و یا تروجانی را دانلود کنند. در مورد ساعت هوشمند یا ردیاب میشود باتری آن را مدام زیر نظر داشت و با تنظیماتش کلنجار رفت و در مورد گوشیها هم که باید بگوییم هر کودکی اکنون صاحب یک گوشی هوشمند است و باید با رویکردی عمیقتر به تنظیمات آن پرداخت. این یعنی باید راهکاری مانند اپ Kaspersky Safe Kids (که هم برای آیاواس ارائه میشود و هم برای اندروید) که از میان کلی قابلیت دیگر به شما اجازه میدهد فعالیت فرزند خود را به طور معقولی در لحظه پیگیری کنید استفاده نمایید. نقشه به طور همزمان همه دستگاههای فرزندان شما را به همراه میزان باتری هر کدام نشان میدهد، بنابراین میتوانید با یک نگاه ببینید که همه آنها کجا هستند و آیا باید با کسی تماس بگیرید تا آنها را به شارژ مجدد تلفن خود وادار کنید.
افزون بر این اکنون شما میتوانید با داشتن عضویت پریمیوم کسپرسکی به طور رایگان از قابلیتهای Kaspersky Safe Kids بهره ببرید و بدینترتیب از همه دستگاههای اعضای خانواده خود در برابر هر تهدیدی محافظت کنید.
گجت مخصوص درس؟ کاش چنین بود...
از وقتی کمکدرسیها دیجیتال شدند والدین این چالش برایشان پیش آمده که کدام دستگاه برای فرزندانشان مناسبتر است. گوشی موبایل شاید بهترین گزینه نباشد: اسکرین کوچک به چشمهای کودکان آسیب میزند و برای نوشتنیها نیاز به کیبورد نرمال است. پس شاید آیپد یا مکبوک ایر مناسبتر باشد نه؟ اگر دانشآموز کلاس اولی باشد این دستگاهها را پیشنهاد نمیدهیم. تبلت یا لپتاپ وسیلههایی گرانقیمت هستند و این سن، بچهها پر از انرژیاند و ممکن است در ثانیهای کل دستگاه را خراب کنند. و حالا همه چالشها وقتی بچهها به سن نوجوانی میرسند سه چهار برابر میشود! آنها در این سن شاید حسابی روی دستگاههایشان تعصب پیدا کنند (و خوب در این سن، زندگی اجتماعی همهچیز است و اکنون این زندگی اجمتماعی بیشترش در فضای آنلاین رقم میخورد). شاید بهتر باشد والدین تبلت یا لپتاپ خودشان را به آنها بدهند نه؟ شاید این راهکار مناسب جیب تان باشد اما این اتفاق، دو سر بُرد نیست. دستگاههای قدیمی شما پیش از اینکه به دست فرزندان شما برسد باید پاکسازی شوند (دستکم از جنبهی دیجیتالی). برای تبلت و موبایل شاید ریست کامل تنظیمات و دادهها، بهترین کار باشد و برای لپتاپ هم باید سیستمعامل از نو نصب گردد. همچنین همه آثار اپل آیدی یا گوگل آیدی خود را پاک کنید در غیر این صورت بچهها با اکانت شما لاگین کرده و آنجا به همهچیز از جمله کارتهای اعتباری شما دسترسی دارند. گزینه دیگر تبلتها و لپتاپهای مدرسه هستند که مدلهای سادهتر و ارزانتری هستند. برخیشان مانند کرومبوکها حتی امنیت بیشتری نیز دارند. اما به هر حال تهدیدهایی مانند افزونههای جعلی مرورگر، کریپتوماینرهای مخفی، وبسایتهای فیشینگ/مخرب میتوانند روی کرومبوکها هم اثر بگذارند.
فریلودنیگِ وایفای، کار خطرناکی است
بسیاری از درگیریهای والدین-فرزندیِ این روزها ریشه در این دارد که بچهها کل وقت خود را در فضای آنلاین به سر میبرند یا دارند از وبسایتهایی که نباید، دیدن میکنند. متود رایج کنترل، محدود کردن زمان استفاده از نمایشگر و نیز دسترسی به اسکرین با کمک یک اپ کنترل والدین است که پیشنهاد ما برای شما Kaspersky Safe Kids است. اما برخی والدین فکر میکنند همین که یک سری محدودیتهای کلی انجام میدهند کافی است (بستن دسترسیهای پولی) اما این کار بیشتر آنها را راغب میکند که بروند سراغ دسترسیهای رایگان. و قطعاً هم پیدا میکنند! یا یک دوست هاتاسپات وایفای روی گوشیاش در کلاس راهاندازی میکند و یا کافهی بغلی اجازه میدهد هر کسی بدون پسورد متصل شود. دیگر این را نگوییم که خیلی راحت میشود به نقطه دسترسی فیک برخورد و قربانی اسکمرها شد!
دو راه برای غلبه بر این مشکل وجود دارد. گزینه اساسی این است که اتصالات به شبکههای Wi-Fi ناشناخته را در تلفن هوشمند فرزندتان ممنوع کنید و دسترسی به تنظیمات را با استفاده از یک کد امنیتی اضافی (برای تلفنهای هوشمند Android هنگام استفاده از Kaspersky Security & VPN) یا کنترل والدین مسدود نمایید. این برای دانشآموزان کوچکتر بسیار چارهساز است. در مورد نوجوانان، ممنوعیتها احتمالاً شکست میخورند. بنابراین شما باید گزینه آزادتری را برای آموزش قوانین استفاده ایمن از Wi-Fi به فرزندتان انتخاب کنید. به ویژه، آنها باید بدانند که VPN فقط برای مرور ناشناس سایتهای مشکوک نیست، بلکه برای رمزگذاری اتصال حتی در هنگام استفاده از Wi-Fi ناامن است.
دریافت بالاترین حد محافظت
اما فرقی ندارد چطور قوانین امنیت سایبری را برای فرزندان خود میشکافید و توضیح میدهید، به هر حال آنها از شما جوانترند و ضعیفتر و طبیعتاً در مقایسه با شما در برابر اسکمهای آنلاین آسیبپذیرتر. برای همین است که باید راهکار امنیتی قوی و مطمئنی را نصب و راهاندازی کنید؛ چیزی که بشود روی هر دستگاهی که به آنها میدهید نصب کرد؛ چیزی که فرزندان شما را نه تنها در برابر ویروسها که نیز در مقابل فیشینگ، تماسهای اسپم، نشت داده و حریم خصوصی آنلاین شما محافظت کند.
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.