روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیعکنندهی محصولات کسپرسکی در ایران)؛ همانطور که ممکن است شنیده باشید، مارک زاکربرگ چند هفتهای میشود که رقیب توییتری خود را با نام تردز (Threads) عرضه کرده است. در این مقاله قصد داریم این برنامه را از حیث حریم خصوصی مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه بمانید.
تردز چیست و چطور عمل میکند؟
تردز یک شبکه اجتماعی تماماً مستقل نیست. به لحاظ فنی میشود آن را ادامهی اینستاگرام دانست که در قالب اپ جداگانه ارائه شده. برای استفاده از تمامیت قابلیتهای آن باید اکانت اینستاگرام داشته باشید: اکانت اینستاگرام شماست که در واقع شکل پایهایی پروفایل تردز شما را شکل خواهد داد. خود اپ تردز به تنهایی سبک توییتر را دارد. این دو اپ را که کنار هم بگذاریم، به غیر از لوگوهایشان فرق دیگری با هم ندارند. اولی پرنده است و دومی بندکفشی شلختهوار و بهم گوریده شده!
تدرز هم اپ دارد و هم نسخه وبی و هم سایت که البته وبسایت آن به توسعهدهدگان یک مسنجر سازمانی مشابه با Slack تعلق دارد. اما بگذارید اینطور بگوییم که استفاده از سایت، راحت نیست: نه فیدی وجود دارد و نه سرچی. فقط یک گزینه هست برای دنبال کردن لینکهای مستقیم پروفایل فرد یا پستها اشخاص (که همچنان باید دنبالشان بگردید).
اساساً اگر از نسخه دسکتاپی اینستاگرام ضربه خورده باشید درک میکنید داریم از چه میگوییم. پست کردن روی تردز بدون اپ اینستاگرام محال است. سایت دکمه sign in ندارد؛ صفحه اصلی پیام Get the app را پیشنهاد میدهد و شما را به گوگلپلی و اپاستور هدایت کرده کد کیوآر نشان میدهد. در نتیجه اگر اکانت و اپ اینستاگرام نباشد (دست کم در زمان نگارش این مقاله) کار خاصی نمیشود با تردز کرد.
اسکمرها از همین حالا عاشق تردز شدهاند!
تردز که از حیث کارایی وبسایتی فروتن به حساب میآید برای اسکمرها موهبت است. متخصصین ما از همین الان صفحات فیشینگی را که نسخه وب این شبکه اجتماعی را تقلید میکنند کشف کردهاند. این صفحات جعلی کارشان جمعآوری لاگینهای کاربری و پسورد است که دست کم باید با دادههای لاگین اینستاگرامی مطابقت داشته باشد. افزون بر این، چیزی که بدان Threads Coin میگویند، همین الانش دارد روی وب برای رمزارز به فروش گذاشته میشود. به نظر میرسد حتی سازندگان آن تماماً قادر به درک هدف این سکهها که به طور مبهمی وعده وصل کردن کاربران به متاورس را میدهند نیستند. در آخر، اسکم دیگری هم هست که وعده میدهد دهها هزار فالوور برای اکانت تردز تازه ساختهشده تولید میکند. نتیجه واضح شرکت در هر یک از این نقشهها تنها از دست دادن پول و دادههای شخصی خواهد بود.
تردز چقدر داده جمع میکند؟
همه پروژههای مربوط به مارک زاکربرگ معروف هستند به دادهخواری. شاید فقط گوگل باشد که در این دادهخواری پا به پای امپراطوری زاکربرگ آمده باشد. به نظر میرسد تردز نیز این قاعده مستثنی نباشد. گفته میشود این شبکه اجتماعی همه دادههای کاربری را جمع میکند. اما باید چند نکته ریز را نیز در نظر داشت. ابتدا اینکه: فهرست دادههای جمعشده با دادههای جمعشده از اینستاگرام برابری میکند.
دوم اینکه: این فهرست را خود توسعهدهندگان اپ نوشتند. پس نباید تماماً حقیقت داشته باشد. و ظاهراً اجالتاً برخی دستهبندیهای داده که تردز هنوز برایشان درخواست نداده فهرست شده است. برای مثال دسترسی به لوکیشن ذکر شده اما در همین زمان نگارش، این اپ برای لوکیشن درخواستی نداده است. شاید این در آینده تغییر کند اما فعلاً روال همین است.
توییتر چه؟
شبکه اجتماعی زاکربرگ در تلاش است تا دادههای کاربران را کنار بگذارد، جوری که انگار فردایی وجود ندارد. چه کسی فکرش را میکرد؟ در اینجا لیستی معادل برای برنامه توییتر وجود دارد که یک بار دیگر توسط اپ استور ارائه شده است. به آنچه میخواهد نگاهی بیاندازید:
در یادداشتی جداگانه، باید اشاره کنیم که توییتر در چند سال گذشته سخت کار کرده تا تعامل را برای کاربرانی که وارد سیستم نمیشوند پیچیده کند. برای خواندن توییتهای دیگران، توصیه میشود حساب توییتر خود را داشته باشید - بنابراین از این نظر، پرنده ماسک بهتر از قرقرهی زاکربرگ نیست. با این حال، توییتر هنوز (در حال حاضر) برتری دارد - یک نسخه وب کاملاً کاربردی، که به شما فرصتی میدهد با استفاده از یک مرورگر خصوصی، برخی از شیوههای جمعآوری داده را دفع کنید.
آیا اینستاگرام باید پروفایل تردز بگیرد؟
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، تردز و اینستاگرام لیست مجوز یکسانی دارند. پس اگر همین الانش هم از اینستا استفاده میکنید و با میزان دادهای که زاکربرگ ازتان میگیرد مشکلی ندارید جای نگرانی نیست: اپ تردز هر نوع دادهای را جمع نمیکند اما همچنان پستهای شما را خواهد خواند. کلی داستان ترسناک در مورد تردز وجود دارد؛ یکی از آنها این است که اگر کاربران تردز را نخواهند اپ اینستای آنها هم از بین خواهد رفت اما باید این را بدانید که اپ تردزی به طور مجزا وجود ندارد. ترس در مورد پاک کردن چیزی که اصلاً وجود ندارد بیمورد است- فقط اینکه پروفایلهای تردز را میتوان به اکانتهای اینستا وصل کرد یا نکرد. شما نمیتوانید پروفایل خود را پاک کنید اما میتوانید آن را دیاکتیو نمایید. بعد از آن هم همه اطلاعات مبتنی بر اپ دیگر برای سایر کاربران قابل مشاهده نخواهد بود. این معنایی متفاوت از حذف دارد. پس بگذارید خلاصه بگوییم: اگر از اینستاگرام استفاده میکنید نباید از ساختن پروفایل تردز بترسید. اگر به هر دلیلی از آن خوشتان نیامد براحتی پروفایل خود را دیاکتیو کنید و هرآنچه از قبل نشر داده بودید مخفی خواهد شد.
آیا اینستاگرام ارزش ثبت نام کردن در تردز را دارد؟
اگر اکانت اینستاگرام ندارید اما تصمیم گرفتهاید که از Threads استفاده کنید، ممکن است بخواهید در این مورد تجدید نظر کنید. به خصوص اگر دلیل اصلی شما برای دور ماندن از اینستاگرام در تمام این مدت حفظ حریم خصوصی باشد. موضوع این است که Threads با استفاده از پروتکل ActivityPub فرصت ورود به Fediverse (یک انجمن غیرمتمرکز شبکه های اجتماعی مستقل) را میدهد. این ویژگی هنوز جای کار دارد، اما طبق گزارشها، توسعه دهندگان Threads قصد دارند آن را به پلتفرم اضافه کنند. این بدان معناست که میتوانید در تردز نه تنها بدون ایجاد پروفایل، بلکه بدون داشتن یک حساب اینستاگرام یا حتی نصب برنامهای که توسط یک شرکت زاکربرگ ایجاد شده است، پست ارسال کنید. در عوض، میتوانید از یک حساب شبکه اجتماعی جایگزین و کمتر استفاده کنید. اما باید منتظر بمانید تا این ویژگی اجرا شود.
آیا برای توییتر یا تردز، جایگزینی وجود دارد؟
جایگزین اصلی برای تردز و توییتر، Mastodon است. این شبکه اجتماعی همین الانش بخشی از Fediverse است و از ActivityPub پشتیبانی میکند (پس در آینده این امکان وجود خواهد داشت که بشود پستهای تردز را در آن خواند و نوشت). همچنین اینکه اپ Mastodon هیچ داده کاربریای جمع نمیکند. و کلی اپ کلاینت Mastodon وجود دارد که میتوانید از بینشان انتخاب کنید. همچنین روزنامهنگاران مجله Wired جایگزینهای دیگری هم برای توییتر و تردز ارائه دادهاند: Bluesky, Hive Social و Bluesky, Hive Social. همه این پلتفرمهای میکروبلاگینگ به طور قابلملاحظهای نسبت به توییتر و تردز داده کمتری جمع میکنند. با این حال پشتیبانی ActivityPub را ارائه نمیدهند. در مقاله بعدیمان از نحوه ارتقای حریم خصوصی در توییترکُشِ احتمالی زاکربرگ برای آن دسته از کسانی که تصمیم دارند به تردز فرصتی برای خوشرقصی دهند با شما خواهیم گفت. همچنین برای امنیتدهی به وبگردی اینترنتیتان توصیه میکنیم از ویپیان مطمئنی استفاده کنید.
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.