روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیعکنندهی محصولات کسپرسکی در ایران)؛ کد منبع باز برای صنعت آیتی موهبتی است. در حقیقت به برنامهنویسان کمک میکند تا در زمان خود صرفهجویی نموده محصولات را سریعتر تولید کرده و با رفع نیاز به نوشتن کدهای رایج تکراری، تولید محصولات را کارامدتر کنند. به منظور تسهیل اشتراکگذاری این دانش چندین مخزن وجود دارد- پلتفرمهایی باز که در آنها هر توسعهدهندهای میتواند بستههای خود را با کد آنها نشر دهد تا بدینترتیب پروسه توسعه برای سایر افراد سریعتر پیش رود. چنین مخزنهایی نیازهای مختلف جامعهی آیتی را تأمین میکنند و به طور گستردهای در توسعهی هر نرمافزار مدرنی استفاده میشوند: اپ وبی، اپ موبایل، لوازم خانگی هوشمند، ربات و هر چیز دیگر که فکرش را بکنید. بیشتر بستههای محبوب در هفته میلیونها دانلود میشوند و اساس بسیاری از اپها هستند- از پروژههای حیوانات خانگی گرفته تا استارتآپهای فناوری محبوب.
تحقیقات و ارزیابیها اینطور نشان میدهد که 97 درصد کدهای در اپهای وبی مدرن از ماژولهای npm میآیند. با این حال محبوبیتشان و نیز باز بودن در آپلود هر بسته، ناگزیر آنها را به چشم مجرمان سایبری جذاب میکند. برای مثال در سال 2021 مهاجمینی ناشناس چندین نسخه از آرشیو محبوب جاوااسکریپت را به نام UAParser.js با تزریق کد مخرب، دستکاری کردند. این آرشیو هر هفته بین 6 تا 8 میلیون دانلود میشد. مجرمان سایبری با آلوده کردن آن توانستند ارز دیجیتال ماین کنند و اطلاعات محرمانهای را مانند کوکیهای مرورگر، پسوردها و اطلاعات سیستم عامل از دستگاههای آلوده سرقت کنند. بگذارید مثال دیگری بزنیم: در تاریخ 26 جولای 2022 محققین ما تهدید جدیدی را کشف کردند که در مخزن منبع باز npm به نام LofyLife رخ داده بود. با ما همراه شوید تا ضمن بررسی این تهدید، راهکارهای امنیتی نیز خدمتتان ارائه دهیم.
LofyLife چیست؟
محققین ما موقع استفاده از سیستم اتومات داخلی برای نظارت مخزنهای منبع باز کمپین مخرب LofyLife را شناسایی کردند. در این کمپین چهار بسته مخرب به کار گرفته شده که برای جمعآوری اطلاعات مختلف از قربانیان از جمله توکنهای دیسکورد، اطلاعات کارت اعتباری مربوط به آنها و جاسوسی روی آنها به مرور زمان بدافزار Volt Stealer و Lofy Stealer را در مخزن npm توزیع کردند. بستههای مخرب شناساییشده ظاهراً برای تسکهای معمولی چون فرمت کردن هدلاینها یا یک سری قابلیتهای گیمینگ مورد استفاده قرار گرفتهاند. شرح جزئیات بستهها ناقص است و به طور کلی به نظر میرسد که مهاجمین خیلی روی آنها وقت نگذاشتهاند. با این حال بستهای که کارش فرمت هدلاینهاست به زبان برزیلی پرتغالی بود و هشتگ #برزیل را داشت و همین اشاره میکند به اینکه هدف مهاجمین کاربران برزیلی است. سایر بستهها هم به زبان انگلیسی ارائه شدند پس آنها میتوانند برای هدف قرار دادن کشورهای مختلف دیگر باشند.
با این حال این بستهها حاوی کد مخرب به شدت مبهمسازیشدهی JavaScript و Python هستند و همین باعث شده تا تحلیل زمان آپلود شدن آنها در مخزن سختترشود. پیلود مخرب شامل بدافزاری میشد نوشتهشده به زبان Python و با نام Volt Stealer- اسکریپت مخرب منبع باز و نیز بدافزار جاوا اسکریپت به نام Lofy Stealer که قابلیتهای مختلفی دارد. Volt Stealer به منظور سرقت توکنهای دیسکورد از ماشینهای آلوده به همراه ادرس آیپی قربانی استفاده و بعد هم از طریق HTTP آپلود میشدند.
Lofy Stealer توسعهی جدیدی از سوی مهاجمین است که میتواند فایلهای کلاینت دیسکورد را آلوده ساخته اقدامات قربانی را رصد کنند- از جمله شناسایی زمانی که کاربر لاگین میشود، ایمیل یا پسورد ثبتشدهاش را تغییر میدهد، احراز هویت دوعاملی یا چندعاملی را فعال یا غیرفعال میکند یا متودهای پرداختی جدیدی را اضافه میکند (که در این سناریو کل جزئیات کارت اعتباری سرقت میشود). کار آن در واقع آپلود کردن اطلاعات جمعآوریشده به اندپوینت ریموت است.
راهکارهای امنیتی
مخازن منبع باز به هر کسی اجازه میدهند تا بستههای خود را نشر دهند و همهی این بستهها البته که نمیتوانند امن باشند. برای مثال مهاجمین میتوانند با تغییر یک یا دو حرف در نام خود را جای بستههای محبوب npm بزنند و کاربر را فریب دهند تا فکر کند دارد واقعاً یک بسته واقعی را دانلود میکند. از این رو توصیه ما به شما این است که همیشه گارد داشته باشید و به هیچ بستهای اعتماد نکنید (مگر خلافش ثابت شود). به طور کلی توسعه یا ساخت محیط برای مهاجمینی که سعی دارند حملات زنجیره تأمین به راه بیاندازند هدفهای چرب و نرمی هستند. این بدان معناست که چنین محیطهایی شدیداً به ابزار محافظتی قوی ضد بدافزاری مانند Kaspersky Hybrid Cloud Security دارند. محصولات ما با موفقیت حمله LofyLife را با حکم HEUR:Trojan.Script.Lofy.gen و Trojan.Python.Lofy.a. شناسایی میکنند.
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.