روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیعکنندهی محصولات کسپرسکی در ایران)؛ اگر از یک فرد معمولی بپرسید به نظرش میکروفونهای جهتدار، دوربینهای مخفی و سایر تجهیزات نظارتی فقط در فیلمهای جاسوسی استفاده میشوند. اما واقعیت این است که چنین دستگاههایی را میشود همهجا پیدا کرد؛ از آپارتمانهای کوچک استیجاری گرفته تا اتاقهای گرانقیمت هتل و اداره و باشگاه ورزشی (حتی خانهی خودتان!). امروز قرار است به چهار روشِ پیدا کردن دوربینهای جاسوسی بپردازیم. با ما همراه بمانید.
دوربینهای مینیاتوری بسیار ارزان هستند (در حال حاضر که این مقاله ارائه میشود قیمت پایه از 4 دلار شروع میشود) و برای انتقال داده به وایفای معمول وصل میشوند. این یعنی تقریباً هر کسی میتواند در زندگی واقعی از این دوربینها استفاده کند. اما دلیل استفاده آنها چه میتواند باشد؟ بسیارخوب، در برخی موارد صاحبان خانه که میخواهند خانهشان را اجاره دهند برای جلوگیی از سرقت دوربین کار میگذارند و برخی مواقع هم زنان و مردانی که به نامزد خود مشکوکند برای مچگیری از این دستگاهها استفاده میکنند. به هر حال کلی آدم وجود دارد که هریک از بهانههای مختلفی برای استفاده دوربینهای جاسوسی دارند. حال سوال اینجاست که چقدر احتمال دارد در زندگی شخصی خود با دوربینهای جاسوسی مواجه شوید؟ در یک نظرسنجی که روی کاربران Airbnb انجام شد نشان داد 11 درصد از پاسخدهندگان در خانههای اجارهای خود با دوربینهای مخفی و کارگذاریشده مواجه شدهاند. این را هم بگوییم که پیدا کردن چنین دوربینهایی خیلی کار سختی است. چند نفر وقتی میخواهند خانه اجاره کنند حواسشان هست لای مبلها را هم بگردند تا نکند دوربینی چیزی در آن کارگذاشته شده باشد؟! قطر لنز این دوربینها ممکن است به 2 میلیمتر برسد و کل پک معمولاً در حالت استتار است.
چطور بفهمیم توسط دوربینها داریم جاسوسی میشویم:
روش 1: متخصصی را استخدام کنید
قابلاطمینانترین راه پیدا کردن تجهیزات جاسوسی پنهان این است که بگذاریم فردی متبحر و مجرب دست به کار شود. چنین فردی همیشه پیشرفتهترین تجهیزات را در اختیار دارد. امروزه شما میتوانید این متخصصین را در هر شهری پیدا کنید برای مثال از روی وبسایت، آگهیها و پرسیدن از دوست و آشنا.
مزایا:
- بهرهوری
- نتایج قابلاعتماد
- کمترین زحمت از سوی شما
معایب:
- قیمت
- زمان انتظار احتمالی
- محدودیتهای هتل یا آپارتمان
خلاصه
اگر تگران هستید و قصد دارید مدتی را در جایی اسکان داشته باشید یا اگر قصد جابهجایی دارید فردی متخصص را استخدام کنید تا این مشکل را برایتان حل کند. شاید وقتگیر و هزینهبر باشد اما ارزشش را دارد.
روش 2: از تجهیزات اختصاصی استفاده کنید
شما میتوانید شناساگرهای تشعشعات الکترومغناطیسی، شناساگرهای نوری و سایر تجهیزات را برای شناسایی دوربینهای مخفی خریداری کرده و از آنها برای بازرسی خانه و اتاق خود استفاده کنید. ارزانترین آنها با شعاع تشخیص در تنها چند فوت قیمت پایهای 3 دلار را دارند؛ مدلهای حرفهای تر و قدرتمندتر مسلماً گرانترند. در ضمن، سادهترین شناساگر نوری را حتی میشود به طور دستی اصطلاحاً اَسمبل کرد (سوار کرد). فقط کافیست فیلتر نور قرمز و چند عدد الایدی قرمز داشته باشید. نور را مستقیم روی محلی که شک دارید دوربین کار گذاشته باشند نگه دارید و بخوبی از داخل فیلتر نگه کنید- اگر هر لنز دوربینی پیدا شود جایش یه نقطه روشن خواهید دید. در نظر داشته باشید که برد چنین دستگاهی از 10 متر بیشتر تجاوز نخواهد کرد (چیزی حدود 30 فوت). اگر تصمیم دارید خودتان برای بازرسی دست به کار شوید بیشتر از همه حواستان به اتاق و حمام باشد. در این مکانها هست که عمدتاً فیلمهای پرخطر گرفته میشود. همینطور به تابلوهای نقاشی، ساعتهای دیواری، گلدانها و حتی اسباببازیها را هم از قلم نیاندازید.
مزایا:
- استقلال
- گزینهای برای بررسیهای معمول
- پتانسیل DIY (خودت انجامش بده[1])
معایب:
- برد کوتاه
- قیمت
- الزامات زمانی و مهارتی
خلاصه:
اگر به هیچکس غیر از خودتان اعتماد ندارید و مشخصاً اگر از لحیمکاری برخی الایدیها واهمه دارید این متود به کمکتان خواهد آمد.
روش 3: از اسمارتفون استفاده کنید
برخیاوقات میتوانید این کار را بدون هیچ تجهیزات خاصی انجام دهید و فقط از دوربین اسمارتفون خود و چراغقوهاش استفاده کنید. چراغها را خاموش کنید و پردهها را بکشید (اتاق باید تاریک باشد) هم چراغقوه را روشن کنید و هم دوربین گوشی را روشن بگذارید و آن را بگیرید روی جایی که گمان دارید دوربین در آن کار گذاشتهاند. اگر شکتان درست باشد روی اسکرین اسمارتفون خود نابشی خیرهکننده خواهید دید. اگر نمیتوانید از دوربین گوشی خود و چراغقوهاش به طور همزمان استفاده کنید از چراغقوه جداگانه استفاده کنید. در برخی از موارد میتوانید حتی این کار را بدون کمک چراغقوه انجام دهید. بسیاری از دوربینهای جاسوسی از نور مادون قرمز برای فیلمبرداری در تاریکی استفاده میکنند. این برای چشم انسان مرئی است اما دوربین اسمارتفون آن را نمیبیند. موقع فیلمبرداری در تاریکی منبع تابش اینفرارد به عنوان نقطه ضربانی روی اسکرین پدیدار خواهد شد. در نظر داشته باشید که دوربین اصلی اسمارتفون شما شاید ترفند را انجام ندهد زیرا ممکن است فیلتر نور IR داشته باشد؛ پس شاید دوربین جلو گزینه بهتری باشد. شما میتوانید برای اینکه متوجه شوید گوشیتان میتواند از پس این کار برآید ریموت تلویزیون را امتحان کنید.
مزایا:
- رایگان
- هیچ مهارت خاصی نیاز دارد
- هیچ تجهیزات خاصی نیاز ندارد
معایب:
- هر مدل گوشیای برای این مأموریت ساخته نشده است
- وقتگیر
- ناکارامد- امکان دارد مثبت کاذبهایی وجود داشته باشند و دوربینهای بدون تایش اینفرارد قابلمشاهده نیستند.
خلاصه:
این متود مناسب بازرسیهای سطحی است. احتمال اینکه خیلی موارد را با این روش از دست دهید زیاد است. اما به هر حال از هیچی بهتر است.
روش 4: اعتماد به اپ
اپهای موبایل که کارشان پیدا کردن دوربینهای جاسوسی و سایر دستگاههای مخفی است به دو دسته تقسیم میشوند: دسته اول دستگاهها را با تابش لنز پیدا میکنند (مثل روشی که در فوق شرح دادیم). نمونهاش Glint Finder که موقع برخورد نور چراغقوه به لنز درخشش را شناسایی میکند. وقتی این اتفاق میافتد فقط باید محلهایی را که ممکن است دستگاهها مخفی شده باشند بازرسی کنید. اپهای گروه دوم برای گشتن دنبال دستگاههای وایرلیس جاسوسی طراحی شدهاند. آنها برای کار کردن باید به وایفای لوکال وصل شوند. بعد از اسکن روتر، اپ فهرستی از دستگاههای متصل را نمایش میدهد. هر کدام را که در مورداشان کاملاً مطمئن نیستید چک کنید مانند اسمارتفون یا لپتاپتان. یک ابزار تخصصی میتواند از طریق یک شناساگر به شما کمک کند تا تجهیزات بیخطر را از دستگاههای ردیابی تمیز دهید.
مزایا:
- کارامد
- هزینه پایین
- هیچ نیازی به تجهیزات ندارد
معایب:
- پایینتر از دستگاههای تخصصی است
- برای خانههای هوشمند که کلی دستگاه کانتکد دارند مناسب نیست
- برای وایفای هتل یا سایر روترهای عمومی که دستگاههای کانکتد زیادی دارند مناسب نیست
خلاصه:
نرمافزار تخصصی حد وسط بین تجهیزات حرفهای و وسایلی است که خود بداهه دست و پا میکنید هستند. این احتمالا بهترین گزینه برای مسافران محتاط است، به شرطی که از اپ قابلاعتماد استفاده کنند.
اگر دستگاه جاسوسی شناسایی کردیم چه کار کنیم؟
اگر چیزی مانند دوربین یا دستگاه ردیابی پیدا کردید از آن عکس بگیرید و یک سرچ تصویر انجام دهید تا متوجه شوید دقیقاً چیست. شاید بیخطر باشد. اما اگر ترسهایتان تأیید شد باید به پلیس، مدیر هتل یا خدمات رزرو زنگ بزنید. برای مثال، قوانین AirBnB صراحتاً دوربینهای مخفی را ممنوع کرده است.
راهکارهای امنیتی برای امنیت در جاهای ناآشنا
- یک باتری خارجی در اختیار داشته باشید تا همیشه کانکتد باشید.
- اپهایی را دانلود کنید تا به شما در سفر کمک کنند و امور را سهلتر نمایند؛ مانند نقشهها، دیکشنریها و مترجمها.
- حواستان به اقلام ارزشمندتان باشد.
- هرگز از کامپیوترهای عمومی یا ترمینالهایی برای پیامرسانی خصوصی، لاگین به اکانتها یا خرید آنلاین استفاده نکنید.
- از اپ ویپیان برای محافظت از دادهها خود در برابر هکرها استفاده کنید؛ بدینترتیب به محتوایی دسترسی خواهید داشت که در کشوری که دیدن میکنید موجود نیست.
[1] Do it yourself
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.