روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیعکنندهی محصولات کسپرسکی در ایران)؛ وقتی تیم «آگاهی امنیتی» ما نوآوریهای روزهای در پیش را اعلام کرد (نوآوریهایی که در آنها از فناوری واقعیت مجازی[1] استفاده شده بود)، کمی نگران این بودیم که مربیان خبره ما ممکن است فریب رنگ و لعاب فناوریهای روز را خورده باشند؛ اما کمی بعد کاشف بعمل آمد که این فرمت صرفاً هدفش ارتقای آموزش شبیهسازی محافظت تعاملی کسپرسکی[2] است. در ادامه با ما همراه شوید تا توضیح چطور واقعیت مجازی به کمک روند آموزش امنیت سایبری میآید.
شبیهسازی محافظت تعاملی کسپرسکی
شاید یکی از مشکلات اصلی امنیت سایبری که این روزها شاهدش هستیم عدم درک کافی از سوی پرسنل زیرساخت امنیتی و مدیریت سازمانی باشد. این اتفاق مشخصاً در شرکتهای صنعتی میافتد؛ جایی که در آن اقدامات امنیت سایبری اضطراری بر بخش تولید اثر میگذارد. مدیران ارشد اهمیت امنیت اطلاعات را به طور تئوریک درک میکنند اما وقتی بحث اقدامات اجرایی میشود بسیار ضعیف عمل میکنند. حال سوال اینجاست که چطور میشود مدیران و تیم امنیت اطلاعات را همهدف و همراستا کرد؟ مخصوصاً اینکه مدیران ارشد همه کلی سرشلوغی دارند و نمیشود به این راحتیها به چیزی عادتشان داد. به همین خاطر چند سال پیش به ذهنمان رسید که فرمت شبیهسازی تعاملی توسعه دهیم. نام این فرمت را Kaspersky Interactive Protection Simulation گذاشته بودیم. در جلساتی که داشتیم، تیمهایی با چندین بازیکن (در حالت ایدهآل کسی از تیم امنیت اطلاعات و تصمیمگیرنده فردی در حوزه کسب و کار) تلاش کردند تا یک سازمان مجازی را از حملات و سایری رخدادهای آیتی محافظت کنند. بازیکنها بودجه و ورودی محدودی از سوی مدراتور دریافت کرده بودند و تلاش داشتند با همین امکانات کم استراتژی محافظت سازمانی بهینهای را درست کنند. حتی اگر در همان محیط امن هم با شکست مواجه میشدند باز هم تجربهای منحصر به فرد دریافت کرده بودند و بعد از آن دیگر درک درستتری از ساز و کار داخلی محافظت پیدا کرده بودند؛ همینطور آگاهیشان نسبت به نحوه اثر مستقیم امنیت بر درآمد بالاتر رفت.
در طول سالها بسیاری از شرکتها با استفاده از Kaspersky Interactive Protection Simulation به موفقیتهای چشمگیری دست یافتند. بر طبق بازخوردهایی که در خصوص این برنامه دریافت کردیم، مدیران سوالات کمتری میپرسیدند و بودجههای امنیت سایبری را خیلی راحتتر تأیید میکردند- همه و همه به این خاطر که این فرمت بهشان یاد داده بود از حالت انفعال درآمده و مشارکت و کار تیمی را تجربه کنند.
چرا واقعیت مجازی؟
در اصل این شبیهسازی همه بازیکنها را ملزم کرده بود تا در یک اتاق واحد باشند و ملحقات فیزیکی بازی را با هم به اشتراک بگذارند- در این سناریو منظور زمین بازی و کارت اجراست- از همین رو به صرافت روشی افتادیم برای مهاجرت به شبیهسازی آنلاین. و بعد میرسیم به سال 2020 و پاندمی کرونا که توفیق اجباری به همراه داشت و این گذار را تسریع بخشید. در مورد سال گذشته باید بگوییم که مشارکت ریموت نه فقط راحتی به همراه داشت که حتی بسیاری از افراد چارهای غیر از این نداشتند. اما آزمایشات اینطور نشان داد که یک جای مکانیزم شبیهسازی آنلاین میلنگد. برخی افراد نیز به تماس مستقیم داشتند. در غیر این صورت فرآیند دیگر به تماس کنفرانسی شباهت نداشت- رک بگوییم خیلی طاقتفرسا به نظر میآمد.این آموزش ماهیت همهگیر بودن خود را از دست داده بود. اما چطور میشود بدون دلزدگی بازیکنها جنبهی ریموت فرآیند شبیهسازی را حفظ کنیم؟ واقعیت مجازی تحت قضاوت جلسات پایلوت روش مناسبی بود. اکنون گاگلهای (عینکهای) واقعیت مجازی اعضای تیم را به مرکز کنترل مجازی منتقل میکند، مرکزی که در آن میتوانند امنیت یک نهاد صنعتی مجازی را مدیریت نمایند. واقعیت مجازی دیگر صرفاً نتایج کار اعضا را نمیگوید بلکه آن نتایج را نشان میدهد.
چطور میشود به این شبیهسازی محلق شد؟
ما چندین سناریوی Kaspersky Interactive Protection Simulation ارائه میدهیم که به چندین صنعت خدمات میدهند. تا الان تنها یکی در واقعیت مجازی قابلیت دسترسی دارد و آن سناریو محافظت از نیروگاه برق است. اما بزودی بقیه سناریوها هم وارد میدان خواهند شد. شرکتکنندگان برای ملحق شدن به این شبیهسازی به سیستم Oculus Quest 2 VR و کانکشن اینترن قابلاطمینان نیاز دارند. یک مربی کسپرسکی در این فضا حکم مدراتور شبیهسازی را دارد (و میتواند در صورت لزوم اقدام به اجازه گاگلهای واقعیت مجازی بکند).
[1] Virtual reality
[2] Kaspersky Interactive Protection Simulation
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.