روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیع کننده محصولات کسپرسکی در ایران)؛ پاندمی ویروس کرونا به طور حتم به مردم کل جهان یاد داد که بعد از بازدیدِ هر جای عمومی دستهای خود را کاملاً بشویند و کمتر دستشان را به صورت خود بزنند. با این حال، هنوز هم افرادی هستند که بهداشت گجتها را جدی نگرفته یا پشت گوش میاندازند؛ به خصوص آنهایی که در روز صدها بار به آنها دست میزنیم و بعدش با همان دست، صورت خود را لمس میکنیم. در ادامه با ما همراه شوید تا توضیح دهیم چطور میشود اسمارتفون خود را از ویروس کرونا پاک کرد.
چرا باید اسمارتفون خود را ضدعفونی کنیم؟
اولین چیزی که باید به یاد داشت این است که ویروس کرونا میتواند در دمای اتاق زنده مانده و روی سطوح فلزی، شیشهای سرامیک و پلاستیکی تا چند روز همچنان بنشیند و مسری باشد. این ویروس به دو روش روی گوشی میماند: یا به صورت قطرات ریز وقتی فردی نزدیک شما سرفه کند و یا از طریق دستهای خودتان بعد از دست زدن به دستگیرهی در، دکمههای آسانسور و غیره. اگر هرگز گوشی خود را به فرد دیگری نمیدهید (اصلاً در این روزها چرا باید چنین کار کرد؟) و از رهگذری دعوت نکرده باشید بیاید روی گوشی شما سرفه کند، پس احتمال سرایت این ویروس به صورت هوابرد برایتان کم خواهد بود. انتقال از طریق دست به مدتزمان تماس بستگی داشته و به ازای هر میکروارگانیسم هم متفاوت است.
بنابراین، بهتر است مبنا را بر این بگذاریم که اگر بعد از تماس با منبع عفونت و به تبع آن نشُستن دستهایتان به اسمارتفون خود دست بزنید، این ویروس میتواند به شما منتقل شود. این را هم فراموش نکنید که دستها تنها راه تسری این ویروس نیست: اغلب وقتی با گوشی خود حرف میزنیم سطح آن به صورت و گوش ما برخورد دارد و همین میتواند راه انتقال باشد. به طورکلی، بهتر است مرتباً اسمارتفون خود را ضدعفونی کنید- هر بار که برمیگردید خانه.
چطور اسمارتفون خود را از شر کرونا خلاص کنیم؟
از میان رایجترین محصولات خانگی، بهترین محصولات برای مقابله با ویروس کرونا اتانول (C2H5OH)، ایزوپروپیل (C3H7OH)، هیدروژن پراکسید (H2O2) و سدیم هیپوکلریت (NaClO) میباشد. گفته میشود الکل ایزوپروپیل کمترین ضرر را برای پوشش اولئوفوبی دارد؛ در حقیقت به انگشتان اجازه میدهد تا بدون آنکه اثر انگشتشان را روی صفحه نمایش بزنند به جهتهای مختلف صفحه را اسلاید کنند. بنابراین اگر میتوانید آن را در قالب اسپری یا دستمال مرطوب استفاده کنید. اتانول و هیدروژن پراکسید هم باید تنها حکم یک بکآپ را داشته باشد- این گزینه را زمانی که هیچ جایگزین دیگری ندارید به شما توصیه میکنیم. آنها با استعمال مکرر میتوانند براحتی پوشش اولئوفوبی را خراب کنند. بسته به پوشش، شاید حتی یک بار برای این آسیب کافی باشد (دلتان که نمیخواهد آن یکبار، روی نمایشگر گوشیتان امتحان شود؟).
در مورد غلظت هم باید گفت حد مناسبش بین 70 تا 80% است. الکلهای 100% خیلی سریع میپرند. برای گرفتن بهترین نتیجهها به راهحل ضدعفونیای نیاز دارید که برای یک دقیقه روی سطح بنشیند. غلظت کمتر از طرفی در کشتن ویروس کارایی کمتری دارد. برای همین هم هست که نباید به جایگزینهای دیگر فکر کنید چون غلظت آنها از 70 درصد، خیلی پایینتر است. از ریختن محلول ضدعفونی روی کانکتورها، بلندگوها و سایر بخشهای باز اسمارتفون (حتی اگر ضدآب هم باشد) خودداری کنید. در عوض یک پد پنبهای برداشته آن را در محلول خیسانده و به همهی بخشهای دستگاه با خیال راحت بمالید. هیچ نیازی به سفت فشار دادن ندارد؛ فقط کل سطح را با مایع پوششدهی کنید. کلرهگزیدین در بخش ضدعفونی عالی عمل میکند اما کمتر توانایی مقابله با ویروس کرونا را دارد پس در این مورد خاص آن را توصیه نمیکنیم.
متودهای جایگزین
اگر ضدعفونیکنندههای شیمیایی برای شما مناسب نیستند، راههای دیگری هم برای بهداشت اسمارتفونتان وجود دارد. برای مثال تابش فرابنفش. یا میتوانید هر بار که بیرون میروید گوشی خود را داخل کیسهی پلاستیکی سربستهای قرار داده و بعد فوراً کیسه را دور بیاندازید (ویروس کرونا میتواند روی پلیاتیلن هم به مدت زیادی زنده بماند). شاید کار چندان شیکی نباشد اما به هر حال از کاراییاش کم نمیکند و در اصل مهم هم همین است (در امان ماندن شما از خطرات جانی این ویروس). گزینهی دیگر هم این است که تا وقتی نیازی به استفاده از گوشی خود ندارید به آن دست نزنید. همچنین حواستان به گجتهای دیگری که در مکانهای عمومی هستند نیز باشد: تبلتها، لپتاپها، ساعتهای هوشمند، هدفونها و غیره. همچنین رفتن به وبسایت محصول و خواندن دستورالعملهای تولیدکننده در مورد روشهای تمیز کردن محصول نیز توصیه میشود.
توصیههای ضدعفونی کردن اسمارتفون
- پیش از پاک کردن اسمارتفون خود، محتواهای راهحلی که استفاده میکنید را بررسی کنید.
- از استفاده از الکل اتیل یا هیدروژن پراکسید خودداری کنید- آنها میتوانند به پوشش اولئوفوبیک آسیب بزنند.
- برای پاک کردن اسمارتفون، بهترین گزینه الکل ایزوپروپیل است.
- بهترین غلظت الکل برای کشته شدن ویروس کرونا بین 70 تا 80 درصد است.
- اسمارتفون خود را هر بار که به خانه برمیگردید پاک کنید.
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.