فناوریِ مخفی در سندباکس کسپرسکی: دامی شیرین برای بدافزارها

05 شهریور 1398 فناوریِ مخفی در سندباکس کسپرسکی: دامی شیرین برای بدافزارها

روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیع کننده محصولات کسپرسکی در ایران)؛ سری ششم فیلم مأموریت غیرممکن را ندیده‌ام و فکر نکنم هم ببینم. فقط یادم است یکبار سری پنجش را دیدم –با حال خسته و نزار  بعد از کلی پرواز کاری به خانه برگشته بودم- و تنها دلیل تماشایم این بود که یک سکانس از آن در دفتر جدید و مدرن ما در لندن فیلمبرداری شده بود (عجب سکانس طولانی‌ای هم بود). خوب چرا دروغ! این فیلم را دوست ندارم. همه‌اش زد و خورد، تصادف و سر و صدا. بیشتر ترجیح می‌دهم چیزی را ببینم که کمی چالش‌برانگیزتر باشد، فکر آدم را اندکی به کار بیاندازد و یک‌جورهایی نظرم را به خود جلب کند. از اینها گذشته آدم وقتش را که از سر راه نیاورده است بخواهد صرف این جور چیزها بکند!

می‌توانم کلی ایراد از تام کروز و دست‌اندکاران این فیلم بگیرم. خیلی بدجنس شدم نه؟ اما صبر کنید؛ زود قضاوت نکنید. در ادامه قصد دارم دست کم برای یکی از سکانس‌های این فیلم تحسینشان کنم (از همان‌هایی که فکر آدم را کار می‌اندازد و بسیار جذاب است!). همان سکانس که آدم خوب‌ها باید یک آدم بده‌ای را گیر بیاورند تا همدست‌های خود را لو دهد یا چیزی شبیه به این. تیم سازنده محیطی ساختگی از یک بیمارستان را درست می‌کنند که در آن شبکه‌ی CNN دارد خبری از آرماگدون اتمی پخش می‌کند. یکی از آدم بده‌ها همانطور که روی تخت بستری است همدستانش را لو می‌دهد (نمی‌دانم شاید هم کد لاگینی چیزی را افشا می‌کند) و بدین‌ترتیب اعلانیه‌ی آخرالزمانی‌اش به گوش کل جهان می‌رسد. این افشا در ازای معامله‌ایست که بازجویانش با او می‌کنند. کلیپش را در این بخش تماشا کنید.

می‌پرسید چرا این سکانس را خیلی دوست دارم؟ خوب چون راستش را بخواهید به وضوح دارد یکی از روش‌های شناساییِ تهدیدهای سایبری را (که قبلاً کشف‌ نشده بود) نشان می‌دهد! در حقیقت روش‌های بسیاری در این بخش به تصویر کشیده می‌شود- که هر یک بسته به حوزه‌ی کاربردی، میزان اثربخشی، استفاده از منابع و سایر پارامترها با همدیگر فرق دارند. اما همیشه یک روش است که از سایر روش‌های متمایز عمل می‌کند: امولاسیون.

در فیلم مأموریت غیرممکن، امولاتور پروژه‌ی بررسی یک شیء در محیط مصنوعی و ایزوله را راه می‌اندازد و همین آن را به افشای آلودگی آن شیء ترغیب می‌کند.

اما ایراد بزرگی به چنین رویکردی وارد است- اینکه محیط مذکور مصنوعی است. امولاتور تمام سعی خود را می‌کند تا محیط مصنوعی را شبیه به سیستم عاملی واقعی کند. از طرفی نیز، گزینه‌ی دیگری برای ردیابی تحلیل رفتاریِ چنین اشیاء مشکوکی وجود دارد: تحلیل ماشین مجازی (روی یک سیستم‌عامل واقعی). چرا... چراکه نه؟ اگر امولاتور هیچگاه نتوانست آنطور که باید مؤثر واقع شود پس بگذارید ماشین واقعی (البته مجازی) این کار را انجام دهد! یک «بازجوییِ» ایده‌آل آن هم در فضایی کاملاً واقعی و نه مصنوعی- اما این را هم به یاد داشته باشید که هیچ پیامد منفی واقعی نیز وجود نخواهد داشت.

برخی با مطلع شدن از این مفهوم سریعاً می‌خواهند موضع بگیرند و بپرسند آخر چرا زودتر کسی عقلش به این ایده نرسید. تازه از اینها هم بگذریم، مجازی‌سازی از سال 1992 مسیر اصلی خود را در حوزه فناوری پیدا کرده است. خوب همینطور که شاید خیلی‌ها تا به حال متوجه شده باشند، انجام این کار ابداً آسان نیست.

نخست اینکه، تحلیل اشیاء مشکوک در ماشین مجازی فرآیندی است که به شدت منبع‌محور بوده و تنها مناسب راه‌حل‌های امنیتی سنگین آن هم در سطوح سازمانی است؛ جایی که بررسی‌ها باید به شدت موشکافانه باشد و در طول فرآیند دفاع، میزان آلودگی تقریباً به صفر برسد. افسوس که این فناوری برای کامپیوترهای خانگی مناسب نیست، چه برسد به اسمارت‌فون‌ها (البته شاید در آینده این امکان ایجاد شود).

دوم اینکه، چنین اشیاءای در واقع وجود دارند. ما همین الانش هم داریم از این فناوری استفاده می‌کنیم- برای تحقیقات داخلی خودمان. اما اگر بخواهیم ماجرا را از منظر محصولات آماده‌ی عرضه به بازار نگاه کنیم، هنوز این فناوری جا نیافتاده است. رقبا محصولاتی مشابه عرضه کرده‌اند اما میزان اثربخشی این محصولات از محدوده‌ی استاندارد کاملاً به دور است. قانون حکم می‌کند چنین محصولاتی تنها به جمع‌آوری لاگ‌ها و تحلیل‌های بنیادی محدود باشند.

سوم اینکه، راه‌اندازی پرونده‌ای در ماشین مجازی تازه شروع فرآیندی بسیار پیچیده و طول و دراز است. از اینها گذشته، هدف چنین کاری این است که آلودگیِ شیء خودش را لو دهد و برای رسیدن به این هدف باید مهارت بالایی داشت و رفتار لاگ‌ها و الگوهای خطرناک عملیاتی را تحلیل کرده و مدام آن‌ها را سازماندهی نمود تا بدین‌ترتیب از ترفندهای ضد امولاسیون محافظت شده و بهینه‌سازی و خیلی مؤلفه‌های دیگر صورت گیرد.

در ادامه می‌خواهم حقیقتی را بگویم که ذره‌ای نشان از خودستایی ندارد: ما در این بخش یک سر و گردن از رقبای کل این کره‌ی خاکی سرتریم.

اخیراً پتنت آمریکایی (US10339301) که ایجاد محیطی مناسب برای ماشین مجازی جهت انجام تحلیل‌های عمیق و سریع اشیاء مشکوک را پوشش می‌دهد به ما اعطا شده است. این پتنت چنین عمل می‌کند:

  • ماشین‌های مجازی با تنظیماتی ساخته می‌شوند که هم اجرای بهینه‌ و هم سطح بالای نرخ شناسایی‌ خود را تضمین دهند (برای انواع مختلفی از اشیاء).
  • متخصص مسئولِ بخش ماشین مجازی (به کمک پایگاه‌های اطلاعاتی قابل آپدیت از الگوی رفتارهای مشکوک، بحی اکتشافی[1] و منطق واکنش‌ها به این اقدامات و خیلی موارد دیگر) پیوسته رفتار شیء را سیستم‌لاگین کرده و سیستمِ وابسته به آن را تحلیل می‌نماید.
  • اگر اقداماتی مشکوک شناسایی شد، این سیستم تحلیل به صورت در لحظه تغییرات را در فرآیند اِعمالِ شیء در ماشین مجازی وارد می‌کند (تا مقاصد مخرب آن را نشان دهد). برای مثال، این سیستم می‌تواند فایل‌هایی بسازد، رجیستری را اصلاح کند، سرعت را بالا برده و کلی موارد دیگر.

مورد سوم، خاص‌ترین و گیراترین بخش فناوری ما به حساب می‌آید. بگذارید برای نشان دادن نحوه‌ی عملکرد آن مثالی برایتان بزنم:

این فایل سیستمِ لانچ‌شده (که به خواب رفته است و از خود هیچ فعالیتی نشان نمی‌دهد) را شناسایی می‌کند. دلیلش هم این است که شیء می‌تواند طوری برنامه‌ریزی شود که برای چندین دقیقه (یا شاید چندین ساعت) هیچ کاری انجام ندهد تا فعالیت آلوده کار خود را شروع کند. وقتی فایل سیستم خودش را به خواب زده، ما زمان جریان‌گرفته در ماشین مجازی را سرعت می‌بخشیم تا سرعتش به ازای هر ثانیه یک، سه، پنج و N بار بیشتر شود. عملکرد فایلِ مورد تحلیل تغییر نمی‌کند، و این درحالیست که زمان انتظار صدها (یا هزاران) بار کمتر می‌شود. و اگر این بدافزار بعد از «خواب زمستانی‌اش» تصمیم بگیرد ساعت سیستم را چک کند (آیا تیک تاک می‌کند؟) به اشتباه گمان خواهد کرد ساعت دارد کار می‌کند و بدین‌ترتیب مأموریت مخرب خود را ادامه می‌دهد- و اینگونه است که خود را در طول فرآیند لو می‌دهد.

این شیء از آسیب‌پذیریِ داخل کتابخانه‌ای خاص استفاده می‌کند و یا سعی می‌کند محتوای فایل یا رجیستری را دستکاری کند. ابتدا، با کمک قابلیت fopen() سعی می‌کند این کتابخانه (یا فایل یا رجیستری) را باز کند و اگر نتواند این کار را با موفقیت انجام دهد (اگر هیچ کتابخانه‌ای در کار نباشد و یا حقوق دسترسی به فایل را نداشته باشد) آنوقت است که تسلیم می‌شود و همه‌چیز را رها می‌کند. در چنین سناریویی ما ارزش بازگشتیِ[2] قابلیت fopen() را (در همان طول فرآیند) از file absent به file exists تغییر می‌دهیم (یا اگر لازم باشد خود فایل را می‌سازیم و آن را با محتوای مناسب پر می‌کنیم). سپس، براحتی اقدامات شیء را رصد می‌کنیم.

چنین رویکردی همچنین برای تحلیل سلسله رفتارهای شیء نیز بسیار مناسب است. برای مثال: اگر فایل A و فایل B وجود داشته باشند و بعد فایل C این وسط دستکاری شود و کار تمام شود. با این حال، هنوز معلوم نیست اگر تنها یکی از فایل‌های A یا B وجود داشته باشد کدام برنامه‌ی مورد بررسی به کار خواهد آید. بنابراین، ما این کار را به موازات تکرار می‌کنیم و به برنامه‌ی مشکوک می‌گوییم فایل A وجود دارد اما B نه. بعد سلسله رفتارهای آن را مورد ردیابی قرار می‌دهیم.

این را هم بگوییم که قوانین واکنش به اجرای این فایل کارِ پایگاه‌های اطلاعاتی قابل‌آپدیتِ خارجی است. دیگر نیازی نیست کل موتور را برای اضافه کردن منطق جدید بازسازی کنید؛ تنها کافیست بدرستی تعداد سناریوهای محتمل رفتارهای مخرب را شرح داده و آپدیتی یک کلیکه انجام دهید.

خیلی خلاصه تلاش داشتیم عملکرد این فناوری را به شما علاقمندان توضیح دهیم. این تکنولوژی بزودی به KATA اضافه و همچنین به عنوان راه‌حل سازمانیِ مُجَزای Kaspersky Sandbox به بازار عرضه خواهد شد. 

 

[1] به روش‌های حل مسئله، آموزش و اکتشاف مبتنی بر تجربه اشاره می‌کنند که منجر به راه حلی می‌شود که تضمینی نیست که مطلوب باشد.

[2] return value

منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)

کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز می‌شناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکي نام دارد.

محصولات مرتبط

  • Kaspersky Internet Security for Android

    امنیت پیشرفته‌ای که همیشه همراه شماست بخش مهمی از زندگی اکثر ما اکنون روی گوشی‌ها و تبلت‌هاست- پس به امنیت موبایلی نیاز دارید که شما را همیشه امن نگه ...

    7,238,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Cloud Password Manager

    Kaspersky Cloud Password Manager ابزار مدیریت کلمه عبور ابری کسپرسکی (KCPM) ضمن ذخیره ایمن تمامی کلمات عبور مورد استفاده شما برای وبسایت‌ها، اپلیکیشن‌ها، و شبکه‌های اجتماعی آنها را در تمامی ...

    10,860,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Safe Kids

    اپلیکیشن همه‌کاره برای فرزندپروریِ دیجیتال و سلامت خانواده نرم افزار امنیت کودکان کسپرسکی، نظارت‌های والدین را آسان می‌کند. ردیابی مکان و عادات دستگاه، محدودسازی محتوا، متعادل‌سازی ...

    1,086,060 ریال10,860,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Security Cloud Personal

    تمام اپ‌های امنیتیِ ما در دستانتان. به کل خانواده‌ی اپ‌های ما برای دسکتاپ و موبایل دسترسی پیدا کنید. از آنتی‌ویروس گرفته تا ابزارهای حریم خصوصی و اجرایی، هر کدام را به میل ...

    72,443,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Standard

    سیستم امنیتی بهبودیافته به همراه تقویت‌کننده عمکرد دستگاه طرح امنیتی استاندارد ما، نه تنها سیستم امنیتی قدرتمندی را برای انواع ویروس‌ها، بدفزارها و باج‌افزارها ارائه می‌دهد ...

    10,246,500 ریال20,493,000 ریال
    خرید
  • Kaspersky Plus

    امنیت. کارایی. حریم خصوصی. همه در یک برنامه با کاربری آسان کسپرسکی پلاس با ارائه امنیت سایبری نسل بعد، شما در برابر ویروس‌ها، باج‌افزارها و بدافزارهای جدید محافظت کند - بدون ...

    14,693,550 ریال29,387,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Premium

    حفاظت کامل از دستگاه ها، حریم خصوصی و هویت شما با محصول Kaspersky Premium تمام نیازهای امنیتی خود و خانواده‌تان را پوشش دهید. حفاظت پیشرفته ...

    15,718,200 ریال31,436,400 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    محافظت در حین کار Kaspersky Small Office Security به طور خاص برای سازمان‌هایی طراحی شده است که 5 تا 50 دستگاه کامپیوتر در خود جای داده‌اند. نصب آن بسیار آسان است؛ مدیریت آن ...

    65,201,550 ریال130,403,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    امنیت ادارات کوچک

    208,649,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    امنیت ادارات کوچک

    78,242,550 ریال156,485,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    250,670,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    91,283,550 ریال182,567,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    291,966,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    104,324,550 ریال208,649,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    333,987,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    117,365,550 ریال234,731,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    375,284,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    119,539,050 ریال239,078,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    382,529,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    168,442,800 ریال336,885,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    539,021,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    217,346,550 ریال434,693,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    695,513,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    262,627,800 ریال525,255,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    840,413,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    498,090,300 ریال996,180,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    1,593,893,100 ریال
    خرید

نظر خودتان را ارسال کنید


کاربر گرامی چنانچه تمایل دارید، نقد یا نظر شما به نام خودتان در سایت ثبت شود، لطفاً وارد سایت شوید.
*نظر
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به شرکت گسترش خدمات تجارت الکترونیک ایرانیان است و هر گونه کپی برداری از آن پیگرد قانونی دارد