روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیع کننده محصولات کسپرسکی در ایران)؛ اگر از دوستی در واتساپ پیامی با محتوای زیر دریافت کردید بدانید که یک کلاهبرداری محض است (سعی کنید خیلی محترمانه این پیام را نادیده بگیرید):
دیزنیلند بیلتهای رایگان ارائه میدهد
با ما همراه شوید تا در ادامه به شما توضیح دهیم از چه جهت چنین پیامی، کلاهبرداری بوده و نحوهی عملکرد آن چگونه است.
ماجرا از این قرار است: شما پیامی از سوی کسی که در لیست دوستان شما است مبنی بر بلیت رایگان دیزنیلند دریافت میکنید. اگر به سایت بروید ممکن است چنین متنی بخوانید: به مناسبت 110 سالگی دیزنیلند، این شرکت 500 بلیت رایگان ارائه میدهد. همیشه هم به این صورت است که ظاهراً 300 بلیت از قبل توسط افراد گرفته شده است و تنها 200 تای دیگر آن موجود است (وسوسهانگیز است نه؟).
تازه جالبتر اینکه داخل پیجش که شدید، سیل عظیمی از کامنتها را خواهید دید که مثلاً متعلق به کاربران است و از دیزنیلند بابت این هدیهی زیبا و هیجانانگیز تشکر کردهاند (همچنین ممکن است تصاویر این بلیتهای رایگان و هوسانگیز نیز مشاهده کنید).
پروسهی گرفتن این بلیت رایگان خیلی ساده است. میبایست ابتدا یک نظرسنجی کوتاه را پر کنید (معمولاً حدود 5 سوال در قالب: آیا قبلاً به دیزنیلند رفتهاید؟ آیا زیر 18 سال هستید یا خیر؟ آیا دیزنیلند را دوست دارید و غیره) و بعد از شما خواسته میشود تا این پیام را با سایر دوستانتان در واتساپ به اشتراک بگذارید (که مخصوص این کار دکمهای تعبیه شده است تا کار اشتراک گذاری بسیار آسانتر انجام پذیرد).
سپس مجاب خواهید شد به کلیک یا زدن روی دکمهی Get Tickets. اما به دلایل نامعلومی هرگز دستتان به این بلیتها نخواهد رسید. در عوض، تنها به سایت دیگری هدایت (redirect) خواهید شد و از آن سایت باز به سایتی دیگر و سپس از آن سایت نیز به سایت دیگر دست به دست خواهید شد.
در نهایت، ممکن است در سایتی قرار گیرید که خدمات یا محصولاتی مشکوک ارائه میکند. در کل، با این کار به سایت شریک هدایت خواهید شد تا صاحبان صفحهی تقلبیِ دیزنیلند بابت ترافیک اینترنتی پول بگیرند.
این روش جدیداً بسیار باب شده است و تقریباً هر روز تعداد زیادی پیجهای جعلی روی نمایشگرمان پاپآپ میشود. برای ارسال این پیامها بیشتر از دو پلتفرم فیسبوک و واتساپ استفاده میشود. و کاربران که با وعدهی بیلت رایگان دیزنی گول خوردهاند داوطلبانه روی دکمهی Share زده و در این چرخه سهیم میشوند.
بیشتر پیشنهادات خوش رنگ و بوی این پیامها از طرف دیزنیلند، سرزمین لگو، اروپا-پارک، ایر فرانس، خطوط هوایی سنگاپور و غیره است. این شرکتها در واقع روحشان هم از چنین پیامهایی خبردار نیست؛ در حقیقت این کار کلاهبرداران است که دارند از اعتبار و نام پرآوازهی این شرکتها سوءاستفاده و به اسم آنها درآمدزایی میکنند. با این حال، صرف نظر از اینکه کدام شرکتها مورد سوءاستفاده قرار میگیرند، وبسایتهای مقلد همگی به هم شبیهاند؛ حتی موضوع کامنتهایی که زیر آنها گذاشته میشود هم به هم شباهت دارد. تنها لوگوهای بالای صفحه و برخی اطلاعات جزئی با هم فرق دارد.
هدایت ترافیک به سایتهای شریک تنها برنامهی پولسازی نیست. شاید در عوض دریافت بلیت رایگان به سایت دیگری هدایت شود و از آنجا به شما پیشنهاد شود که در فهرست میلینگ مشکوکی عضو شوید. همچنین ممکن است به وبسایتی روید که مخرب و آلوده است. همچنین این امکان نیز وجود دارد که خود را در حال Sign up شدن در سرویسهای پولی اپراتور موبایل ببینید؛ جایی که کلاهبرداران برای هدایت شما درصدی را برای خود برمیدارند. برخی گزارشات رسانهای حاکی از این میباشد که کاربر با فشار دادن دکمهی Get Tickets، اطلاعات شخصیاش را ندانسته در اختیار مجرمان سایبری قرار میدهد.
در هر صورت برای جلوگیری از رویدادهای ناخوشایند سایبری همچون از دست رفتن مبلغی پول، به سرقت رفتن اطلاعات شخصیتان و یا هر چیز دیگر هرگز لینکهای داخل این پیامها را دنبال نکنید.
همچنین هرگز نباید این لینک را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و یا آن را در جایی مانند فیسبوک پست کنید- در غیر این صورت انگار در اقدامات بزهکارانهی مجرمان سایبری شریک بودهاید. اگر چنین پیامی از سوی دوست خود در واتساپ دریافت کردید و یا لینکی را برای بلیتی رایگان -که هرگز رنگش را نخواهید دید- در فیسبوک پیدا کردید، در نهایت احترام و خونسردی به فرد پستکننده و یا ارسال کننده اطلاع دهید.
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکی، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکي نام دارد.