لازمه ی مدیر ارشدِ امنیت اطلاعات شدن چیست؟ بخش اول

06 آبان 1397 لازمه ی مدیر ارشدِ امنیت اطلاعات شدن چیست؟ بخش اول

روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیع کننده محصولات کسپرسکی در ایران)؛ دیدگاه افرادی که در سمت مدیر ارشد امنیت اطلاعات[1] (CISO) -و یا رده‌ی شغلی معادل آن- فعالیت می‌کنند در مورد امنیت سایبری چیست؟ آن‌ها در چنین جایگاه شغلی‌ای با چه چالش‌هایی دست و پنجه نرم می‌کنند؟ برای دانستن پاسخ پرسش‌هایی از این دست، لابراتوار کسپرسکی روی 250 مدیر امنیتی در سراسر جهان تحقیق انجام داده است. نظرات آن‌ها بسیار جالب بود؛ گرچه شاید با برخی از آن‌ها مخالف باشیم. از مدیران مربوطه در مورد معیارهای کلیدی این سمت سوال شد و جای تعجب نیست که اکثراً در پاسخ گفتند معیار کلیدی، کیفیت و سرعت مدیریت رخداد[2] است. افراد در سایر سازمان‌های مدرن با مواجه شدن حوادث سایبری فکر نمی‌کنند دنیا به آخر رسیده است. اینکه اکثر متخصصین دارند به این درک می‌رسند که حوادث سایبری اجتناب‌ناپذیر است این خوشبین‌کننده به نظر می‌رسد و این هیچ اشکالی ندارد (کاملاً هم طبیعی است). امروزه، بقای سازمان عمدتاً در گروی امنیت سایبری است.  

منظور از بقا، داشتن سطحی از حفاظت است که تضمین می‌دهد در صورت وقوع تهدیدهای پیشرفته[3] و مستمر، نشت اطلاعاتی یا حملات محروم‌سازی از سرویس[4] (DDoS) -در سطحی گسترده- شرکت می‌تواند بدون آسیب جدی و یا متضرر شدن بیش از حد تعریف‌شده خود را ریستور کنند. به بیانی دیگر، مدیران ارشد امنیت اطلاعات امروزی تمام تمرکز خود را روی مدیریت رخداد گذاشته‌اند. این از جهاتی می‌تواند عالی باشد. چند سال پیش بود که موج این مدیریت، مدیران را فرا گرفت و همگی چشم‌اندازشان را روی ایده‌ی "روز صفر" ترسیم کرده بودند،؛ اینطور تلقی می‌شود که CISOها باید با سپرهای آهنیِ خود، زیرساخت‌های شرکت را با چنگ و دندان حفظ و حراست کنند. اما از جهاتی دیگر، اینکه صرفاً همه‌ی تمرکز مدیران روی فناوری‌های واکنشی گذاشته شود هم خوب نیست. CISOها می‌بایست رویکردی متعادل‌تر اتخاذ کنند. تمام مؤلفه‌های سازگاری امنیتی حائز اهمیت‌اند: پیشگیری، تشخیص، پاسخ و پیش‌بینی.

گفته‌هایی درباره‌ی ریسک‌ها

بسیاری از CISOها بر سر این موضوع توافق نظر دارند که بزرگ‌ترین خطر برای یک سازمان بعد از یک شکاف امنیتی، لکه‌دار شدن نام و اعتبار است. اگر اعتبار سازمان لکه‌دار شود دیگر باید منتظر پیامدهای بعدی آن بود (افت سهام، اعتماد مشتری، فروش و غیره). اگر دقت کرده باشید کمتر خبرهایی مبنی بر لکه‌دار شدن اعتبار ناشی از حوادث امنیتی می‌شنویم. اگر شرکتی تصمیم بگیرد حادثه‌ی سایبری‌ای را کتمان کند می‌تواند و عموماً مشتری هم از این موضوع بویی نخواهد برد؛ گرچه قوانین برخی کشورها شرکت‌ها را ملزم می‌دارند تا تمام مشکلات امنیتی خود را صراحتاً با سهامداران و مشتریان خود در میان بگذارند. CISOها انگیزه‌های متفاوت مجرمان سایبری را می‌شناسند و می‌توانند فرق بین حملات حمایت‌شده از سوی دولت و جرم‌هایی با انگیزه‌ی مالی تشخیص ‌دهند. خدشه‌دار شدن نام و اعتبار سازمان، بهای سنگینی دارد. تجربه ثابت کرده است که کارمندی دورو و بی‌صداقت به طور بالقوه می‌تواند بیش از عوامل مخرب بیرونی سازمان را از پای بیاندازد.  

تأثیر روی تصمیمات شرکت

اینکه بدانید مدیران امنیتی تا چه اندازه در تصمیم‌گیری‌های شرکت دخیل‌اند خیلی جالب است. البته برخی از این مدیران به جای نظارت کامل ترجیح می‌دهند کنترل نسبی و مکفی داشته باشند. اساساً دو راهبرد وجود دارد: حوزه‌ی امنیت می‌تواند یک به یک قدم‌هایی را که شرکت برمی‌دارد تحت کنترل خود قرار دهد؛ بنابراین مدیران امنیتی حُکم مشاور را نیز دارند (صلاحِ کار را مدیران امنیتی شرکت می‌دانند). در نگاه اول نظارت کامل به نظر کارامدتر می‌آید (طبیعتاً هم باید همینطور باشد- البته اگر هدف اصلی امنیت سایبریِ صِرف باشد). در واقعیت اما این رویکرد نیازمند کارمندانی بیشتر است و همین می‌تواند باعث کُندی در روند پیشرفت سازمانی شود. چنین شرایطی خصوصاً برای شرکت‌های خلاق چالش‌برانگیز است؛ شرکت‌هایی که از فرآیندهای سازمانی‌ای استفاده می‌کنند که راهکارهای حفاظتی کاملی ارائه نمی‌دهند.

توجیه بودجه

و اما در مواجه با این سوال که «بدون داشتن بازگشت سرمایه‌ای واضح و روشن چطور می‌شود بودجه را توجیه کرد؟»، پاسخ‌ها مأیوس‌کننده بود. اینطور به نظر می‌رسد که رایج‌ترین ابزار توجیه، چند تاکتیک نادر است: گزارشات و ارزیابی‌های نقض/شکاف امنیت سایبری در مورد آسیب‌هایی که در طی حملات قبلی به شرکت وارد شده است. بله... شاید بشود یک یا دو بار با این ابزار، بودجه را توجیه کرد. اما بار سوم به بعد چه؟ دیگر جواب چنین چیزی خواهد شد: «آری بسیار ترسناک است.. اما بهتر نیست ببینیم بقیه در چنین مواردی چه کاری انجام می‌دهند؟»

این پاسخ منطقی‌ای نیست... این مشکل شرکت شماست و کلیدش تنها در دست همین شرکت است و نه دیگر سازمان‌ها. نمی‌شود برای بیماری‌های مختلف سازمانی نسخه‌های داروییِ یکسانی پیچید.

لازمه‌ی مدیر ارشد امنیت اطلاعات بودن چیست؟

از آنجایی که این روزها سازمان‌ها باید به اکوسیستم‌های خود متکی باشند، وابستگی‌شان به آی‌تی نیاز آن‌ها را به چنین سمتی بیشتر کرده است. پس می‌توان ادعا کرد اهمیت این سمت در سازمان‌ها روز به روز بیشتر می‌شود.

اما چه مواردی موجبات موفقیت یک مدیر ارشد امنیت اطلاعات را فراهم می‌آورد؟ پژوهشی تحت عنوان "نظرسنجی 2018 مدیر ارشد امنیت اطلاعات 2018" هدفش پاسخ به چنین سؤالاتی است. به جای لابراتوار کسپرسکی، PAC این مطالعه را بر عهده گرفت. در این تحقیق، پیشرفت‌های آتی (در سطح جهانی) با توجه به نقش مدیران ارشد امنیت اطلاعات در شرکت‌ها مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرد. این نظرسنجی و بررسی بر اساس تکنیکی به نام CATI (مصاحبه‌ی تلفنی همراه با کامپیوتر) روی 250 مدیر ارشد اطلاعات امنیتی یا معادل این سمت در شرکت‌های سراسر دنیا انجام شده است. این مطالعه تابستان 2018 انجام شد و در نوع خود بی‌نظیر بود (نتایج آن بر اساس مبنایی سالانه تکرار خواهد شد).

یافته‌های کلیدی- نکات مهم

  • شایستگی‌ و مشارکت حرفه‌ای از ارکان مهم‌اند

CISOها باید اطمینان حاصل کنند که هم خود و هم کارمندان مهم‌شان دست کم از صلاحیت‌ عُرف حرفه‌ای برخوردارند.

  • اکثر CISOها عضو هیئت مدیره محسوب نمی‌شوند و تنها تعداد کمی از آن‌ها هستند که دوست دارند چنین وضعیتی را تغیر دهند

تنها 26 درصد CISOهایی که در این مصاحبه شرکت کردند از اعضای هیئت مدیره‌ بودند و تنها 25 درصد آن‌هایی که عضو هیئت مدیره نبودند فکر می‌کردند در حقشان اجحاف شده است. اعضای هیئت مدیره بودن به کنار، توانایی همکاری با خطوط مختلف تجاری (LoBs) در حوزه‌های متفاوت نیز بحث دیگری است که باید بدان پرداخته شود. این  به هرم رده‌بندی مشاغل ربط ندارد، دیگر مختصات رفتاری است که اهمیت پیدا می‌کند.

  • هدف همکاری با حوزه‌ی آی‌تی و LoBs است

خیلی کم پیش می‌آید که امنیت آی‌تی به عنوان موضوعی جداگانه مورد تحلیل قرار گیرد. همکاری با دپارتمان‌های آی‌تی مهم است اما مشارکت با LoBs همچنین از سویی دیگر اهمیت داشته و نباید به پروژه‌هایی محدود شود که قوانین و مقررات مرتبط با آی‌تی می‌بایست در آن‌ها لحاظ گردد. هر قدر تعامل بین امنیت آی‌تی و LoBs طبیعی‌تر باشد، روند این مشارکت در پروژه‌ها بهتر خواهد بود.

  • بودجه‌بندی: مقررات تنظیم‌شده در پروسه‌های بودجه‌بندی تأثیر شایانی دارد

محاسبات بازگشت سرمایه لزوماً بهترین روش برای توجیه بودجه‌ و پروژه‌های ضروری نیست؛ زیرا آن‌ها معمولاً بسیار پیچیده بوده و ریشه‌هایشان در فرضیه‌های ضعیف تنیده شده است؛ بر همین اساس چندان نمی‌شود از آن‌ها دفاع کرد.  "ارزیابی‌های آسیب" در پرتوی حملاتی که در گذشته به شرکتی وارد شده روشی متقاعدکننده‌تر است. ارائه‌ی فرضیه‌هایی در باب مقررات اجباری حتی بهتر نیز است و تا همین الان هم 38 درصد از مدیران ارشد اطلاعات امنیتی آن را انجام داده‌اند.

  • روندهای تکنولوژیکی: انطباق و سازگاری از جمله مؤلفه‌های حیاتی است

گرچه اکثر CISOها بخشی از اعضای دپارتمان آی‌تی محسوب نمی‌شوند اما باید دید باز و دانش کافی نسبت به رویه‌های جدید و دسته اول تکنولوژیکی داشته و همچنین در مورد تأثیری که فناوری‌های بزرگ و مهم روی امنیت آی‌تی می‌گذارند از آگاهی و اطلاعات کافی برخوردار باشند. برای مثال محاسبه‌ی کوانتومی -که در حال حاضر چیزی بیش از یک تحقیق علمی نیست- احتمالاً ظرف دو سال آینده شاکله‌ی رمزگذاری را از بنیان تغییر خواهد داد، اما بیشتر گمان می‌رود این امر بین 5 تا 10 سال آینده میسر شود.

به زودی با بخش دوم این مقاله در خدمت شما همراهان همیشگی کسپرسکی خواهیم بود.

 

[1] Chief Information Security Officer

[2]Incident Management: فرآیندی متشکل از لاگ‌برداری، ثبت و ضبط و تصمیم گیری در خصوص حوادث است که در یک سازمان اتفاق می‌افتد.

[3] advanced persistent threat attack

[4]  Denial of Service attack

 

منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)

کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکی، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز می‌شناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکي نام دارد.

محصولات مرتبط

  • Kaspersky Internet Security for Android

    امنیت پیشرفته‌ای که همیشه همراه شماست بخش مهمی از زندگی اکثر ما اکنون روی گوشی‌ها و تبلت‌هاست- پس به امنیت موبایلی نیاز دارید که شما را همیشه امن نگه ...

    7,238,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Cloud Password Manager

    Kaspersky Cloud Password Manager ابزار مدیریت کلمه عبور ابری کسپرسکی (KCPM) ضمن ذخیره ایمن تمامی کلمات عبور مورد استفاده شما برای وبسایت‌ها، اپلیکیشن‌ها، و شبکه‌های اجتماعی آنها را در تمامی ...

    10,860,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Safe Kids

    اپلیکیشن همه‌کاره برای فرزندپروریِ دیجیتال و سلامت خانواده نرم افزار امنیت کودکان کسپرسکی، نظارت‌های والدین را آسان می‌کند. ردیابی مکان و عادات دستگاه، محدودسازی محتوا، متعادل‌سازی ...

    1,086,060 ریال10,860,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Security Cloud Personal

    تمام اپ‌های امنیتیِ ما در دستانتان. به کل خانواده‌ی اپ‌های ما برای دسکتاپ و موبایل دسترسی پیدا کنید. از آنتی‌ویروس گرفته تا ابزارهای حریم خصوصی و اجرایی، هر کدام را به میل ...

    72,443,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Standard

    سیستم امنیتی بهبودیافته به همراه تقویت‌کننده عمکرد دستگاه طرح امنیتی استاندارد ما، نه تنها سیستم امنیتی قدرتمندی را برای انواع ویروس‌ها، بدفزارها و باج‌افزارها ارائه می‌دهد ...

    10,246,500 ریال20,493,000 ریال
    خرید
  • Kaspersky Plus

    امنیت. کارایی. حریم خصوصی. همه در یک برنامه با کاربری آسان کسپرسکی پلاس با ارائه امنیت سایبری نسل بعد، شما در برابر ویروس‌ها، باج‌افزارها و بدافزارهای جدید محافظت کند - بدون ...

    14,693,550 ریال29,387,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Premium

    حفاظت کامل از دستگاه ها، حریم خصوصی و هویت شما با محصول Kaspersky Premium تمام نیازهای امنیتی خود و خانواده‌تان را پوشش دهید. حفاظت پیشرفته ...

    15,718,200 ریال31,436,400 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    محافظت در حین کار Kaspersky Small Office Security به طور خاص برای سازمان‌هایی طراحی شده است که 5 تا 50 دستگاه کامپیوتر در خود جای داده‌اند. نصب آن بسیار آسان است؛ مدیریت آن ...

    65,201,550 ریال130,403,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    امنیت ادارات کوچک

    208,649,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    امنیت ادارات کوچک

    78,242,550 ریال156,485,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    250,670,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    91,283,550 ریال182,567,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    291,966,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    104,324,550 ریال208,649,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    333,987,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    117,365,550 ریال234,731,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    375,284,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    119,539,050 ریال239,078,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    382,529,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    168,442,800 ریال336,885,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    539,021,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    217,346,550 ریال434,693,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    695,513,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    262,627,800 ریال525,255,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    840,413,100 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    498,090,300 ریال996,180,600 ریال
    خرید
  • Kaspersky Small Office Security

    1,593,893,100 ریال
    خرید

نظر خودتان را ارسال کنید


کاربر گرامی چنانچه تمایل دارید، نقد یا نظر شما به نام خودتان در سایت ثبت شود، لطفاً وارد سایت شوید.
*نظر
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به شرکت گسترش خدمات تجارت الکترونیک ایرانیان است و هر گونه کپی برداری از آن پیگرد قانونی دارد