روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیع کننده محصولات کسپرسکی در ایران)؛ بگذارید این پست را با دو پرسش آغاز کنیم: اول اینکه آیا از بانکی که در آن حساب دارید مطمئن هستید؟ دوم اینکه آیا به فیسبوک اعتماد دارید؟ اگر پاسخهایتان به این دو سؤال مختلف است پس شاید خبر مشارکت فیسبوک با بانکها برایتان هم جالب باشد و هم دلهرهآور. شرکت فیسبوک با این مشارکت میخواهد سرویسِ مسنجر خط رابطی باشد بین کاربر و بانک.
فیسبوک، کارمند مجازی بانک شما. چطور است؟ میپسندید؟
شاید این خبر که فیسبوک میخواهد با بانکها شراکت کند و البته بانکها نیز چنین همکاریای را قبول کردهاند ایدهی بسیار جالب و هیجانانگیزی به نظر برسد: یک چتباتِ (ربات سخنگو) مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی در کانتکتِ مسنجر فیسبوکتان که سوالات بانکی مانند «ماندهحسابم چقدر است؟» یا «تراکنشهای پندینگ (یا معلق) من کدامند؟» پاسخ میدهد و همچنین نسبت به تراکنشهای مشکوک به کلاهبرداری هشدار ارسال نموده و به طور کلی اطلاعاتی در مورد آنها میفرستد. عموماً بانکها موظف به پاسخگویی این دست سؤالاتاند و حال با وجود چتباتی که بتواند جور همهی این سوالات را بکشد هم در وقت شما صرفهجویی میشود و هم در منابع مالی بانکها.
برای مثال، شرکت خدمات مالی American Express از اکنون در سرویس مسنجرِ شرکت فیسبوک، چتباتی دارد که درست چنین عملکردی دارد. فیسبوک غیر از این، برای مشارکت در این زمینه با دیگر ارائهدهندگان خدمات مالی همچون JPMorgan Chase، Wells Fargo، Citigroup، U.S. Bancorp و غیره نیز وارد مذاکره شده است. شاید حتی فیسبوک بتواند پا را فراتر از این حوزه گذاشته و سعی کند سرویس دیجیتالی مالی مشابه با پیپال -مبتنی بر پلتفرمهای بانکی - راهاندازی کند. این شرکت هماکنون در برخی کشورها، انتقالِ پولِ همتابههمتا (peer-to-peer) از طریق سرویس فیسبوک مسنجرش را اجرایی کرده است.
در حقیقت، بانکها نیز با چنین حرکتی موافقاند؛ آنها مدتهاست برای برقراری ارتباط با نسل جوان که از پلتفرمهای اجتماعی نظیر مسنجر، واتساپ و غیره استفاده میکنند دست و پا میزنند. حال، فیسبوک بستری مناسب برای آنها فراهم کرده است. این فرصت تازه برای فیسبوک و بانکها دو سر بُرد است اما در این میان متضرر کیست؟ کاربران. در حقیقت این معامله ممکن است به قیمت خدشهدار شدن حریم خصوصی کاربران تمام میشود.
عدم اعتماد
چتباتی که قرار است به پرسشهای شما پاسخ دهد (فیسبوک)، باید تمام اطلاعات مالی شما را در اختیار داشته باشد؛ در غیر این صورت چطور ممکن است بتواند ماندهحسابتان را اعلام کند؟ شاید فیسبوک در سال 2018 هم یاد نگیرد به حریم خصوصی کاربرانش احترام بگذارد و از این روست که خیلیها به نیت خیر این غول رسانهی اجتماعی شک دارند و احتمال نمیدهند بدون لو رفتن اطلاعاتشان، مزیتی نصیبشان گردد.
ماجرای کمبریج آنالیتیکا را به خاطر دارید؟ وقتی این شرکت طرفسوم (که کارش دادهکاوی است) از اطلاعات حدود 50 میلیون کاربر فیسبوکی سوءاستفاده کرد؟ فیسبوک هم آن را خوب به یاد دارد؛ اما این بار قول داده است اطلاعات مالی کاربران خود را با هیچ سازمانی به اشتراک نگذارد. اعتماد کاربران خیلی وقت بود که از این شرکت سلب شده بود، اما باز هم فرصتی برای جلب اعتمادشان وجود داشت که بعد با رسوایی کمبریج آنالیتیکا، کاربران دیگر فیسبوک را به هیچوجه واسط مطمئنی ندانستند. حال کاربران دیگر دل خوشی از این شرکت ندارند و دیگر راضی نخواهند شد این بار اطلاعات مالیشان را در اختیار مارک زاکربرگ و شرکتش بگذارند.
اگر اکانت فیسبوک دارید پس احتمال دهید که این غول فناوری بیش از اندازهای که ترجیح میدهید، از شما اطلاعات داشته باشد. حتی شاید این تنها یک احتمال نبوده و واقعیت داشته باشد. با این تفاسیر حساب کنید اطلاعات مالیتان نیز به اطلاعات قبلی که فیسبوک از شما داشته اضافه شود.
آیا استفاده از فیسبوک برای انجام امور بانکی امن است؟
حتی اگر با بخش «نمیتوانم پولم را دست فیسبوک بدهم» نیز کنار آمده باشید، باز هم مسائل دیگری هست که در موردشان نگران باشید. یکی از اساسیترین این مشکلها، افزایش احتمال کلاهبرداری و دیگر انواع جرایم اینترنتی است.
با همکاری فیسبوک مسنجر با بانکی که کاربران در آن حساب دارند، مجرم سایبریای که به اکانت مالی دستبرد زده است میتواند بلافاصله همهی پول را به یک اکانت فیسبوک دیگر پولشویی کرده و آن را نقد کند. یا میتواند با اکانت سرقتی، خود را جای شما بزند و از افرادِ کانکت شما تقاضای پول کند. سرویس مسنجر، انتقال پول را بسیار ساده میکند اما ورای این تراکنشهای آسان، خطر در کمین است. سرقتهای سایبری مدتهاست که رواج پیدا کرده است؛ اما ارتباط سرویس مسنجر با اکانتهای مالی کاربران، جولانگاه مجرمان اینترنتی را وسیعتر میکند.
نمونهای دیگر: مجرمان سایبری میتوانند از اکانتهای تقلبی استفاده و از این طریق وانمود کنند سرویس بانکی پشتبان مشتری هستند. بدینترتیب آنها شما را از یک کلاهبرداری مطلع نموده و متقاعدتان میکنند که اطلاعات بانکی خود را روی سایت فیشینگ وارد کنید. یکی از ترفندهای دیگرشان این است که آنقدر هشدارهای مربوط به کلاهبرداری برایتان ارسال میکنند که دیگر خسته شوید و یا برایتان عادی شود؛ بدینترتیب دیگر به آنها توجه نمیکنید و از خطر اصلی غافل خواهید ماند. حال با این مشارکت قریبالوقوع، مجرمان سایبری با کمی فکر کردن میتوانند نقشههای جدیدی برای سوءاستفاده از حسابهای بانکیتان بکشند. حال بماند که ترفندهایی که در این مقاله گفته شد تنها بخش کوچکی از ماجراست.
اگر درست انجام شود، بد نیست
اول از همه اینکه هیچکس مجبورتان نکرده با فیسبوک به حساب بانکیتان وصل شوید (تا اینجای کار همهچیز به خود شما بستگی دارد). دوم اینکه، آوردن فیسبوک به عنوان واسط، نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی را تشدید میکند؛ اما اگر موازین امنیتی رعایت شود چرا که نه. تا به حال شده بشنوید فیسبوک را هک کردهاند و یا اطلاعاتش به بیرون نشت کرده است؟ نه؟ به دلیل اینکه فیسبوک، تیم امنیتی بسیار قویای دارد که تمام هم و غمشان حفاظت از اکانت شماست. برای مثال، فیسبوک به شما این اجازه را میدهد تا برای احراز هویت دو عاملی -که این روزها امنترین روش احراز هویت است- از YubiKey (دستگاه سختافزاریِ احراز هویت) استفاده کنند. بنابراین، اگر فیسبوک روی حرفش بماند و قول دهد دادههای بانکی کاربرانش را با شرکتهای طرف سوم تقسیم نکند، میتوانید این مشارکت را ایمن بدانید.
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکی، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکي نام دارد.