روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیع کننده محصولات کسپرسکی در ایران)؛ در طول چند سال گذشته هواپیماهای بدون سرنشین تکامل یافته و از اسباب بازی به ابزاری قدرتمند تبدیل شده که می توانند برای هر کسی مورد استفاده قرار گیرند. ارتش ها از این هواپیماها برای گشت زنی و دیده بانی، گاردهای ساحلی برای گشت زنی ساحلی استفاده می کنند. در زمان وقوع حوادث غیر مترقبه هم برای نقشه برداری محل حادثه به کمک قربانیان می آید. این هواپیماها برای خنثی کردن مین های قدیمی، ردیابی شکارچیان غیر قانونی و حتی موارد جاسوسی هم کاربرد دارند.
امروزه می توان هلی کوپترهای متنوعی را خریداری کرد. اما این محصول تا حد زیادی نگرانی هایی را برای حریم خصوصی مردم ایجاد می کند. این هواپیماهای بدون سرنشین می توانند تقریبا در همه جا پرواز کنند و هر چیزی را که صاحب آن بخواهد ضبط کنند. تقریبا هم برای هر کسی درک این مسئله دشوار است که بگوییم همسایگان شما می توانند با این وسیله جاسوسی کنند.
سرگرمی مردم از اینجا آغاز می شود. برای مثال برخی از آنها بر روی هلی کوپتر یا هواپیما بدون سرنشین خود تجهیزاتی مانند اره برقی یا اسلحه نصب می کنند و تجارب و آزمایشات خود را به صورت فیلم در یوتیوب برای جلب توجه دیگر کاربران بارگذاری می کنند. با این وجود هنوز هم این یک تکنولوژی شک برانگیز است. برای مثال امسال شکارچیان در پنسیلوانیا از این هواپیماها برای شکار حیوانات استفاده کردند.
گروهی دیگر از مردم نتیجه گرفتند که این هواپیماها آزاردهنده هستند و باید وسیله ای بر علیه اینها ساخته و تولید شود که این تصمیم گیری منجر به اختراع SkyWall شد. این یک سیستم حفاظت حرفه ای در برابر این پرنده های مکانیکی است که با تور این هواپیماها را به دام می اندازد. گروهی دیگر هم رانندگان جت اسکی بودند که گفتند می توانند با تجهیزات شناور خود این هواپیماها را از کار بیندازند. گروهی دیگر حتی کمپینی برای جلوگیری از سرمایه گذاری و تولید اینگونه محصولات راه انداختند. پس از این دیگر عقابها هم می توانستند آموزش ببینند تا این هواپیماها را از کار بیندازند.
هکرها هم تصمیم به بررسی میزان استفاده سازمان های اجرائی و نظامی از این هواپیماهای بدون سرنشین گرفتند.
برای هک کردن سیستم هواپیماهای بدون سرنشین صنعتی، اداره پلیس و آتش نشانی نیاز نیست که مانند جیمز باند عمل کنید. در کنفرانس RSA کارشناس امنیتی Nils Rodday گزارش داد که موفق به هک کردن یک کوادکوپتر به دلیل نقص امنیتی شده است. این نقطه آسیب پذیری در این مدلها و انواع دیگر هلی کوپترهایی که بین 30 تا 35 هزار دلار قیمت دارند، وجود دارد. در این زمان مجرم نیاز به یک لپ تاپ 500 دلاری و یک تراشه رادیوئی ارزان قیمت دارد که بتواند از طریق پورت USB متصل شود. این کارشناس اعلام کرد که این آسیب پذیری کشف شده می تواند طیف گسترده ای از هواپیماهای بدون سرنشین را شامل شود.
هواپیماهای بدون سرنشین از دستورات به سرعت پیروی می کنند. تولیدکنندگان این محصولات به منظور کاهش زمان تولید از رمزنگاری استفاده نمی کنند و فقط یک پروتکل ساده WEP دارند که می تواند در طی یک ثانیه هک شود. به همین دلیل هر کسی می تواند این هواپیماها را از کار بیندازد. زمانی که هواپیما هک شد هکر می تواند آن را خاموش کند، در جاهای مختلف پرواز دهد، سرعت پرواز را کند و تند کرده و کلیدهای تعریف شده آن را تغییر دهد. به طور خلاصه هر کسی می تواند این هواپیماها را نابود کند و یا منجر به سقوط آن بر سر شخصی هم بشود.
محققان و تولیدکنندگان این ماشینهای پرنده قصد دارند به حل این مسئله در نسخه های بعدی کوادکوپترها بپردازند. نکته ای هم در اینجا وجود دارد و آن این است که پرنده ها بدون هیچ وصله امنیتی به فروش می رسند. آنها به طور مستقیم به اینترنت اتصال ندارند و قادر به بازیابی بسته های بروز رسانی امنیتی نمی باشند.
حتی اگر شرکتهای تولید کننده یک سیستم عامل قدرتمند با رمز گذاری قدرتمند تر ارائه دهد و کاربران هم آنها را نصب کنند اما برای بروز رسانی با سرعت کم مواجه هستیم زیرا زمان زیادی باید صرف رمزگشائی دستورات برای هواپیما بدون سرنشین شود. استفاده از برنامه های رمزنگاری تراشه اضافی را هم نیاز دارد و برای این کار هم تولید کننده باید فراخوان بدهد.
در دنیای اسباب بازی های اینترنتی و دستگاه های متصل به اینترنت در سراسر جهان این یک شکست به نظر می آید. همانطور که بسیاری از تحولات هواپیماهای بدون سرنشین مدرن هم نیاز به آزمایشات بیشتر دارند. آنها ایمنی ندارند: واقعا یک نفر می تواند به یکی از آنها اره برقی نصب کند و بوته های همسایه را از بین ببرد و دیگری می تواند از این هواپیماها برای مقاصد پلید دیگری استفاده کند.
این مهم است که همه مردم درک کنند که هر نوآوری به صورت همزمان نکات خوب و بد با خود همراه دارد. مردم در ابتدا فکر می کردند که نیروی برق نوعی جادو است اما امروزه همه آن را دوست دارند. همین سرنوشت برای هواپیماهای بدون سرنشین هم وجود دارد.
تا زمانی که این اتفاق بیفتد ما باید بیشتر مراقب دستگاه های جدید تکنولوژیکی باشیم که به بازار عرضه می شوند و نسبت به انتخاب دستگاه های متصل به اینترنت و هوشمند برای خانه و خانواده خود هشیار باشیم.
منبع: کسپرسکی آنلاین(ایدکو)
* کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکی، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکي نام دارد.