روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیعکنندهی محصولات کسپرسکی در ایران)؛ کلاهبرداران آنلاین همچنان دارند از نام افراد و شرکتهای مشهور برای کلاهبرداری از کاربران ارز دیجیتال سوءاستفاده میکنند. اسکمرها این بار سراغ شرکت Nvidia رفتهاند؛ توسعهدهنده آمریکایی جیپییوهایی که مشخصاً بین علاقمندان به کریپتو محبوبیت فراوان دارد. بسیاری از دستگاههای ماینینگ ارز دیجیتال بر پایه GPUهای انویدیا ساخته شدند. سال آینده انویدیا 30 ساله میشود و رسم است شرکتها برای Nvidia سالگرد میگیرند. اسکمرها هم با ترتیب دادن هدایای رمزارز جعلی در این میان جولان میدهند. در ادامه با ما همراه شوید تا توضیح دهیم چطور این اسکم رخ میدهد.
بخشش از کیسه خلیفه
کلاهبرداران وبسایت تقلبی را درست کردند که مثلاً مختص جشن سیسالگی انویدیا است و به همین مناسبت هم در آن خبر هدیهی بزرگ اعلام شده است. در صفحه نمایش وبسایت جعلی، بازدیدکنندگان لوگوی شرکت را میبینند (البته به رنگ بنفش و نه سبز همیشگی)؛ همینطور اسم مدیر شرکت جیسون هوآنگ. از کاربران خواسته میشود در این بخش دستهبندیای را برای شرکت در رویداد انتخاب کنند. در واقع برای کاربر گزینهای برای انتخاب وجود ندارد: زیر دعوت فقط یک دکمه بزرگ و برجسته به نام Bitcoin giveaway است.
بعد از کلیک روی دکمه، کاربر به صفحهای برده میشود با اطلاعاتی کامل از آن هدیهی افسانهای. در نگاه اول صفحه متقاعدکننده به نظر میرسد: عکس مدیر و بخشهای دیگر در منو... همگی بخوبی طراحی شدهاند. اما به جای لوگوی انویدیا آیکون بیتکوین است با غلط املاییهای فراوان در متن- چیزی که در شرکتی معتبر و بنام بعید است ببینیم. اینجا ظاهراً مجرمان سایبری به نمایندگی از انویدیا و آقای هوآنگ هدیهی 50 هزار بیتکوینی (با ارزشی بیش از یک میلیارد دلار آمریکا در زمان نگارش این مقاله) اعلام میکنند. یکی از شرایط عمده شرکت در این رویداد این است که کاربران ابتدا دست به کار شده باشد؛ برای مثال چیزی مثل بلیت بختآزمایی خریده باشد. اسکمرها قول میدهند شرکتکننده فوراً دو برابر پولش را خواهد گرفت؛ تازه این را هم اضافه کنید که قرار است هدیه 50 هزار BTC نیز به بزم برنده اضافه شود. پایین صفحه هم پخش آنلاین برندهها هست که توسط برگزارکنندگان مدیریت میشود.
برای اینکه وبسایت موقرتر به نظر برسد، اسکمرها چت پشتیبانی انویدیا هم راهاندازی کردهاند. مشخص نیست چه کسی به پیامهای کاربران پاسخ میدهد- خود اسکمرها یا رباتها!
جالب است اگر آدرس کیفپول اسکمرها را روی سایت blockchain.com وارد کنید مشخص میشود وجهی به آن منتقل شده است- مبلغ کل 0.42 بیتکوین (در زمان نگارش این مقاله چیزی بیش از 8 هزار دلار). معلوم نیست چه کسی این وجوه را میفرستد: ممکن است قربانی باشد یا خود اسکمر (برای مثال برای اینکه چک کند ببیند آیا کیفپول کار میکند یا نه و یا هم وانمود کردن اینکه شرکتکننده لاتاری است). در هر سناریو، هیچ ردی از آن 50 هزار بیتکوین و خبری هم از دو برابر شدن پول کاربر نیست.
موجسواری
اسکمهای رمزارز که در آنها کلاهبرداران از نام افراد مشهور یا برندهای شناختهشده استفاده میکنند بسیار رایجند انواع پیچیدگی را دارند. برای مثال اسکمرها تلاش داشتهاند کاربران توییتر را فریب بدهند تا زیر پوشش افرادی چون ایلان ماسک، بیل گیتس یا پاول دوروف شروع به جعل رمزارز کنند. نقشههای پیچیدهتر شامل وبسایتهای اخبار کذب میشود که در آنها داستانهای افراد مشهور که با سرمایهگذاری روی رمزارز بر ثروت از پیش داشتهشان افزودهاند منتشر میگردد. این وبسایتها را بیشتر افرادی دنبال میکنند که دوست دارند درست به همین روش روی ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنند. آنجا کاربران فریبخورده متقاعد میشوند مقدار مشخصی پول را به حساب مجرمان سایبری واریز کنند و همانجاست که دیگر رنگ پول خود را نخواهند دید!
راهکارهای امنیتی
شاید سخت بشود پیشنهادی وسوسهانگیز را پس زد اما سختتر این است که دیگر دستتان به پولی که به زحمت بدست آوردهاید نرسد. پس توصیه میکنیم:
- کورکورانه به اطلاعاتی که ظاهراً از سوی یک سبلریتی یا برند شناختهشده است اعتماد نکنید. از منابع وبسایتهای رسمی اطلاعات را مجدداً بررسی کنید.
- روی لینکهایی که منشاً ناشناختهای دارند کلیک نکنید (مانند ایمیلها). بهتر است با استفاده از موتور جست وجو اطلاعات مهم خود را سرچ کنید.
- موقعی که حرف از مسابقه، جایزه، بلیت بختآزمایی و چنین چیزهایی میشود هیجان خود را کنترل کنید. همچنین حواستان باشد با عجله تصمیمی نگیرید یا در غیر این صورت پول خود را از دست خواهید داد- یکی از ترفندهای اسکمر هول کردن قربانی است.
- از راهکار امنیتی مطمئنی که به شما در خصوص وبسایتهای مشکوک هشدارد دهد استفاده کنید.
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکی نام دارد.