روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیع کننده محصولات کسپرسکی در ایران)؛ شاید تصمیمگرفته باشید سرویس ارائهدهندهی اینترنت خود را عوض کنید و یا شاید میخواهید دسترسی اینترنت جدیدی برای آپارتمان خود داشته باشید. به هر حال یکی از روشها این است که فردی نصاب را برای انجام این کار صدا زده و خود در آشپزخانهای جایی منتظر بنشینید تا کارش تمام شود. اما همچنین میتوانید از همین فرصت بدست آمده نهایت استفاده را برده و از وی سؤالاتی در مورد نحوهی مدیریت شبکهی خانگی و داشتن دسترسی ایمن بپرسید.
در مقالات قبلی بارها در مورد داشتن کانکشنی مطمئن و همچنین روشهای نصب شبکهی خانگی صحبت کردهایم؛ با این حال خیلی از جزئیات و ریزهکاریهاست که از هر سرویسی به سرویس دیگر و مدل روتری به مدل روتری دیگر متغیر است. بنابراین شاید بخواهید یک سری سوالات را مستقیماً از خود فردی که میخواهد اینترنت را برایتان وصل کند بپرسید؛ بالاخره فردی که به عنوان نصاب اینترنت به خانهی شما میآید دست کم یکی دو نکته در مورد کانکشن اینترنت بلد است.
- اگر سرویس اینترنتیام قطع شد باید چه کار کنم؟
اگر ناگهان آفلاین شدید، راحتترین کار این است که به پشتیبانی فنی زنگ بزنید. اما شاید حوصلهی پشت خط ماندنها و آهنگهای انتظار را که بیست دقیق بیوقفه پخش میشوند نداشته باشید. خیلی از وقتها هم توصیههایشان آنچنان پیشپاافتاده است که از زنگ زدن خود شرمنده میشوید. پس چه بهتر که آنها را تا فرصت مناسب است از خود نصاب بپرسید. بیشتر اوقات، با چند گام ساده میتوانید دوباره به اینترنت وصل شوید اما اگر این اتفاق نیافتاد پس از پشتیبانی فنی کمک بگیرید؛ لااقل این بار میدانید سر مشکلات معمولی وقتتان تلف نشده است.
- چطور کاری کنم شبکهی وایفایم برای غریبهها قابلدسترسی نباشد؟
وایفای از امواج رادیوییای استفاده میکند که میتواند از دیوار هم رد شود. بنابراین نه تنها گجتهای داخل خانهی خودتان که همچنین هر گجت دیگری تا چندین متر از روتر هم میتوانند به شبکهی وایفای شما وصل شوند (برای مثال خانههای اطراف و همسایههای طبقات دیگر آپارتمان شما). حتی اگر تصمیم قاطع بگیرید که شبکهی وایفای خود را با کسی شریک نشوید باز هم افرادی هستند که میتوانند وایفایتان را دستکاری کرده و بیاجازه وارد آن شوند.
بنابراین، اگر فرضاً بچه همسایهتان حین استفاده از کانکشن وایفای شما یک سری بدافزار دانلود کند، نه دستگاه پیسی خودتان آلوده خواهد شد بلکه همچنین هر چیز دیگری که به این شبکه وصل کردید نیز مبتلا خواهد گشت. و اگر آن بچه از قضا یک مجرم سایبری از آب درآمد ممکن است خطرات بیشتری با خود به همراه داشته باشد: دسترسی به فایلهای شما، جستوجو میان عکسهای شخصیتان و یا پاک کردن برخی داکیومنتهای مهم شما.
شاید هم فردی با استفاده از وایفای شما (و بدینترتیب در اختیار داشتن آدرس آیپی شما) مشغول تماشای ویدیوهای مستهجن و یا دانلود محتواهایی ناپسند یا افراطی باشد- در این صورت کمترین بدشانسیای که میآورید این است که به دست مراجع قانونی خواهید افتاد.
نکتهی مهم این است که باید سعی کنید حتیالامکان خط ارتباط وایفای خود را ایمن نگه دارید تا احتمال دسترسی به حداقل برسد.
- چطور میتوانم اطلاعات مهم شبکه و رمزعبور روتر خود را تغییر دهم؟
در بسیاری از موارد، اطلاعات اولیهی لاگین و رمزعبور شبکه را خود ارائهدهندهی سرویس به شما ارائه میدهد (یا پیش از نصب و یا حین آن). حال یا این اطلاعات محرمانه را برای همهی کاربران خود استفاده یا تنها از یک الگوریتم ساده پیروی میکنند: برای مثال، شماره آپارتمانتان را برای لاگین و شماره تلفنتان را برای رمزعبور برمیدارند. بدینترتیب هر کسی میتواند بیدون هیچ دردسری وارد شبکهی شما شود- حال این فرد میتواند بیآزار و غریبه باشد و یا با نیاتی شرورانه جلو آمده باشد (مجرم سایبری). گرچه مورد اول ممکن است خسارات زیادی وارد نکند اما مورد دوم تقریباً هر چه روی شبکهی وایفای خود گذاشتهاید را میتواند همچون آب خوردنی سرقت کند (مانند اطلاعات کارت اعتباری شما).
روتر شما نیز رمزعبور مخصوص به خودش را دارد. اگر آن را بدانید خیلی راحت میتوانید کنترل دستگاه را در دست بگیرید. این رمزعبور، جزو تنظیمات کارخانهایست و بسیاری از تولیدکنندگان برای کل محصولات خود تنها تعداد محدودی از رمزعبورها را به کار میبرند. افرادی که نیات شرورانه در سر دارند میتوانند براحتی به رمزعبور دسترسی پیدا کرده و روتز شما را از کار بیاندازند؛ سپس آن را به رباتِ زامبی[1] تبدیل نموده و یا مجدداً آن را برای سوءاستفاده از دادهها به کار ببرند.
بهترین راهکار این است که پیش از آنکه خطری تهدیدتان کند از همان اول، تمامی رمزعبورهای پیشفرض را تغییر دهید. اگر هم نمیتوانید رمزعبورهای قوی اما سخت را به خاطر بسپارید، به شما بستهی مدیریت رمزعبور کسپرسکی را پیشنهاد میدهیم.
- چطور میتوانم سفتافزار روتر خود را آپدیت کنم؟
روتر یک جورهایی به کامپیوتر شباهت دارد. روتر هم درست مانند کامپیوتر سیستمعامل دارد؛ البته سیستمعامل روتر کمی منحصر به فردتر است: سفتافزار[2].
دیر یا زود، هر تکه از این سفتافزار آسیبپذیریهایی را که میتوانند برای هک شدن دستگاه مورد استفاده قرار گیرند نمایش خواهند داد. متخصصین اغلب آنها را پیش از اینکه به دست مجرمان سایبری بیافتند شناسایی میکنند. بعد از آن، تولیدکنندگان روتر آپدیتهای سفتافزاری را برای وصله کردن حفرههای امنیتی ارائه میدهند. اگر به این آپدیتها بیتوجهی کنید، باعث میشوید مجرمان سایبری روی LAN شما جولان دهند -حتی اگر از مطمئنترین رمزعبورها هم برای محافظت از ان استفاده کرده باشید دیگر کار از کار گذشته است.
پس از نصابتان بپرسید چطور میشود سفتافزار روتر را آپدیت کرد. اگر روترتان خیلی قدیمی شده است که دیگر هیچ آپدیت سفتافزاری برایش عرضه نمیشود بهتر است آن را با یک روتر جدید عوض کنید: چون اگر هک شود خسارتش خیلی بیشتر از خریدن یک روتر جدید خواهد بود.
- آیا وایفای من از WPA استفاده میکند یا WEP؟ اگر از WPA2 استفاده کند چه؟ از کجا باید بفهمم؟
WEP[3]، WPA[4] و WPA2[5] در واقع استانداردهای امنیتی برای کانکشن وایفای هستند: WEP قدیمیترینِ آنهاست که نمیشود چندان اعتمادی بدان داشت. WPA جدیدتر است و WPA2 حتی جدیدتر از آن.... از همه قویتر مورد آخر است. اگر شبکهی شما از WEP استفاده میکند پس بدانید که خطر در کمین است: خیلی راحت میشود آن را هک کرد. بهترین راه این است که آن را با استاندارد WPA2 عوض کنید. از نصاب وایفای خود بپرسید کجا و چطور میتوانید تنظیمات آن را تغییر دهید.
و حرف آخر: تنها به حافظهی خود تکیه نکنید! چیزهایی که هر روز از آنها استفاده نمیشود در معرض فراموشیاند. دستورالعملهایی را که نصاب وایفای بهتان میدهد جایی یادداشت و یا صدا ضبط کنید. سعی کنید از مراحل تنظیمات و سیمکشیها عکس بگیرید. و البته در صورت تمایل میتوانید آنها را با کسانی که امنیت شبکهی وایفایشان برایتان اهمیت دارد به اشتراک بگذارید.
[1] zombie bot
[2] firmware
[3]محرمانگی معادل سیمی:یک الگوریتم امنیتی است که در سال ۱۹۹۷ میلادی به عنوان بخشی از آیتریپلای ۸۰۲٫۱۱ (IEEE ۸۰۲.۱۱) برای شبکههای بیسیم معرفی شد.
[4]دسترسی محافظتشدهی وایفای
[5]دسترسی محافظتشدهی وایفای 2
منبع: کسپرسکی آنلاین (ایدکو)
کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکای، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکي نام دارد.